Do -50%  i do -20% na već sniženo

Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

plaćanjem Banca Intesa karticama

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Kreditnim karticama BANCA INTESA platite na 9 rata

za sve porudžbine iznad 8000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Postani deo našeg tima

VODIČ ZA POČETNIKE: ŠTA I KAKO SPAKOVATI U RANAC ZA OUTDOOR AKTIVNOSTI
Outdoor
28.11.2022.
Outdoor

VODIČ ZA POČETNIKE: ŠTA I KAKO SPAKOVATI U RANAC ZA OUTDOOR AKTIVNOSTI

28.11.2022.

Kada se odlučite da istupite iz svoje zone komfora i upoznate prirodu u punom sjaju, na red dolaze praktična pitanja. Jedno od njih je – Šta spakovati u outdoor ranac? Osim toga, važno je ne samo šta spakovati, već i kako. Neiskusnim planinarima će ovaj deo posla izgledati poprilično jednostavno, pa u startu mogu načiniti greške koje će im možda zakomplikovati avanturu. Zato ćemo u nastavku obrazložiti šta je potrebno spakovati i kojim redosledom, kako biste istovremeno imali sve što vam je potrebno nadohvat ruke, ali bez bespotrebnog opterećenja.

 

ZA POČETAK, ODABERITE PRAVI RANAC

Outdoor ranac birajte u zavisnosti od toga da li idete u poludnevnu šetnju, jednodnevno ili višednevno pešačenje. Pored kvaliteta, važna je veličina ranca i njegov kapacitet. Ako se radi o kraćoj ruti, npr. poludnevnoj šetnji, biće vam dovoljan ranac kapaciteta 15 – 20l. Za celodnevnu šetnju je idealan onaj kapaciteta do 35l, dok vam je za višednevno planinarenje potreban veći ranac, kapaciteta između 35 – 60l.

 

PAKUJTE PREMA TEŽINI I UČESTALOSTI KORIŠĆENJA STVARI

Nepromišljeno pakovanje ranca može učiniti da bude neudoban i da vam kvari ravnotežu, a to svakako ne želite. Pravilo kojim se vodite je da pakujete ranac prema težini stvari i učestalosti njihovog korišćenja. Dakle, ono što planirate često da vadite iz ranca, potrebno je da bude na vrhu. Isto tako, na vrhu treba da se nađu lakši predmeti, dok je dobro da oni teži predmeti budu u sredini, i to uz leđa, jer se težina prenosi na kukove, što stvara dobar balans. Treba voditi računa da težina samog ranca ne prelazi 1/4 do 1/3 vaše telesne mase.

 

SADA NAPRAVITE SVOJU PACKING LISTU

U zavisnosti od toga da li planirate da noćite na otvorenom ili idete samo na jednodnevno planinarenje, na vašem spisku treba da se nađu sledeće stvari:

Šator, vreća za spavanje i podloga za spavanje – ukoliko planirate da spavate pod vedrim nebom, ovo su neophodne stavke koje treba da se nađu na dnu ranca, jer vam svakako neće biti potrebne pre nego što stignete na odredište. Podlogu možete nositi i zakačenu za ranac, i u tom slučaju mora biti urolana i horizontalno postavljena.

Zalihe hrane i vode – ovi predmeti se pakuju u sredini ranca. Uvek je dobro da imate zalihu hrane i vode, čak i ako je u pitanju jedan dan. Ukoliko planirate da noćite, ne zaboravite gorionik i pribor za pripremu jela. Flašicu sa vodom ili termos flašu uvek je zgodno staviti u neki od bočnih džepova. Važno je da uvek bude pri ruci!

Dodatna garderoba – čak i ako krećete u šetnju od svega par sati, dodatna garderoba nije na odmet. Dodatni sloj odeće ako zahladni, rezervni par čarapa ako se pokvasite, dodatni aktivni veš, kao i kabanica u slučaju kiše. Ova vrsta odeće je obično tanka i lagana, pa zauzima malo mesta. Pakuje se pri vrhu.

Pribor za ličnu higijenu – ukoliko noćite, par sitnica poput četkice za zube, paste, sapuna i gela za dezinfekciju će vam biti potrebni. Manji peškir, toalet papir i vlažne maramice takođe. Ovde možete spakovati i kremu sa visokim zaštitnim faktorom.

Prva pomoć – u ovom paketu je dobro da se nađe sve ono što vam može zatrebati u slučaju nezgode. Hanzaplast različitih dimenzija, zavoj, sredstvo za dezinfekciju, antibiotska krema, lekovi protiv alergije, pinceta, makazice, lekovi protiv bolova, krema protiv ujeda insekata, kao i neki repelent.

Pri vrhu, pored sredstava za ličnu higijenu i prve pomoći, možete spakovati i kapu ili kačket, rukavice, sunčane naočare. U tzv. ,,poklopac” ranca poželjno je spakovati telefon, ključeve, novac, dokumenta i druge sitnice.

 

UVEK KORISTITE DODATNI PROSTOR ZA PAKOVANJE

Planinarski ranci su poznati po brojnim spoljnim džepovima, pregradama, kukicama, i naš savet je da ih maksimalno koristite. Bočni džepovi, obično od mrežice, idealni su za boce vode. Oni iskusniji planinari nose i tzv. meh za vodu u koji staje poprilična količina, pa možete biti mirni neko vreme. Takođe, u džepove možete spakovati energetske štanglice, orašaste plodove i druge vrste užina, koje će vam brzo i lako doneti neophodnu energiju. Kompas, GPS, čeona lampa i baterijska lampa, planinarski nožić, šibice ili upaljač su isto sitnice koje je važno imati na dohvat ruke, pa i njih možete popakovati u džepove. Štapovi za planinarenje, planinarska užad i cepin se mogu spakovati uz pomoć omči koje se nalaze na samom rancu. Na kraju spiska, ali ne najmanje važno su kese za smeće. Uvek ih imajte sa sobom kako biste odložili otpad i odneli ga do najbližeg kontejnera.

 

NE KREĆITE NA PUT BEZ UNAPRED PRIPREMLJENIH APLIKACIJA

Kako su danas savremene tehnologije zamenile staru, dobru papirnu mapu, koristite ih maksimalno. Osim aplikacije Google Maps, koja pruža mogućnost da skinete mapu i koristite je i kada nemate pristup internetu, tu su i mnoge druge aplikacije koje će vam olakšati i obogatiti svaku rutu. Jedna od naših favorita je aplikacija AllTrails. Takođe, Gaia GPS aplikacija je odlična. Ipak, podrazumeva se da ćete se pripremiti pre puta, pa će ove aplikacije biti samo dodatna pomoć.

Brend Kander  outdoor sportsko iskustvo bez kompromisa

Izbor adekvatnog ranca za planinarenje je od velikog značaja, pa je važno da bude prilagođen vama, vašoj konstituciji i potrebama. U Sport Vision prodavnicama, kao i na veb šopu pronaći ćete sjajan izbor rančeva vodećih sportskih brendova  specijalizovanih za outdoor  aktivnosti. Odaberite svoj i upustite se u novu planinsku avanturu.

 

Vaš Sport Vision tim

Slični članci

16.
May.
Outdoor
Naša outdoor ponuda je postala bogatija za još jedan novi brend. Predstavljamo vam Mammut - ime koje je već decenijama dobro poznato u svetu sp...
14.
Nov.
Outdoor
Iz brenda Columbia stiže nam FACET 75 ALPHA – model koji je dizajniran za sve vremenske prilike i sve uslove na stazi. Moderne, vodootporne cipele za h...
26.
Oct.
Outdoor
Ove sezone, Jack Wolfskin nam donosi novu kolekciju sportskih modela specijalno dizajniranih za hiking. Modeli su dostupni u Sport Vision prodavnicama, kao i...
12.
Sep.
Outdoor
Bilo da ste strastveni ljubitelj prirode ili tek početnik u svetu aktivnosti na stazi, neophodno je da posedujete odgovarajuću obuću. Pitanje koju vrstu odab...
06.
Jul.
Outdoor
Bilo da ste početnik ili već iskusni kamper, uvek je dobro da u svoju novu avanturu krenete adekvatno opremljeni.
06.
Mar.
Outdoor
Predstavljamo vam top pet outdoor brendova koje morate uvrstiti u svoju kolekciju ako ste ljubitelj aktivnosti na otvorenom.
18.
Nov.
Outdoor
Povežite se sa prirodom, oslobodite svoj duh i pomerite granice izdržljivosti u vrhunskoj outdoor opremi. Saznajte više o novoj kolekciji brenda ...
11.
Nov.
Outdoor
Ukoliko ste ljubitelj outdoor avantura, sigurno ste čuli za brend Kander. Posvećenost, inovativnost i dizajn koji ide u korak sa najnovijim outdoor trendovim...