plaćanjem Banca Intesa karticama

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Kreditnim karticama BANCA INTESA platite na 9 rata

za sve porudžbine iznad 6000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Fudbal
17.08.2020.

FUDBAL JE SPORT I ZA DEVOJČICE

Fudbal je sport koji se već godinama, u različitim krugovima, označava kao tipično muški. Glavni razlog za to je činjenica da ga najviše igraju i gledaju muškarci različitog uzrasta, ali i podatak da se među najpopularnijim sportistima na svetu nalaze upravo – fudbaleri.

Dečaci koji tek otkrivaju čari tog sporta maštaju da budu kao Deki Stanković, Siniša Mihajlović, Ronaldo, Bekam, Ronaldinjo, Zidan ili neki od trenutno aktivnih igrača, kao što su Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi, Nejmar i drugi. Međutim, da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu za devojčice, podjednako koliko i za dečake, uverili smo se i ovoga leta, zahaljujući učesnicama Fudbalskog kampa Deki5.

Neverovatno posvećene igri na travi, "vatrene", brze i spretne kao i njihovi saigrači, mlade fudbalerke dokazale su da je fudbal i te kako primamljiv i devojčicama. Iako je igra ista, postoje razlike u tehnici, lepoti pokreta, lepršavosti i spremnosti na egzibiciju. Naravno, to ne znači da dečaci zaostaju u bravurama sa fudbalskom loptom... Naprotiv. Razlika je samo u načinu pristupa i pokretu.

Zanimljiv je podatak da je ženski fudbal u rangu sa muškim fudbalom u Americi, Skandinaviji i Kini. U našoj zemlji situacija je nešto drugačija, dok se fudbalom ozbiljno bavi nešto više od hiljadu devojčica u Srbiji.

Jedna od njih je Nađa Knežević, 14-godišnjakinja koja je definitivno zaljubljena u fudbal. Trenira od svoje pete godine, dok je prethodnih sezona bila u svim smenama i, pogađate – na kampu je i ove godine. "Oduševljena sam kampom Deki5 i svim sadržajima koje on nudi. Stekla sam mnogo novih prijatelja sa kojima sam redovno u kontaktu. Divno se družimo i to je možda najlepše što fudbal daje."

I Anja Jestrović i Nina Matejić predstavljaju ponos kampa Deki5. One su kadetske reprezentativke Srbije koje su prethodnih sezona svoje bravure demonstirale na fudbalskim terenima na Zlatiboru.

Međutim, priča o devojčicama u fudbalu se tu ne završava. Nema sumnje da je, podjednako koliko i drugi sportovi, fudbal značajan za njihov pravilan rast i razvoj, socijalizaciju, ali i "beg" od kompjutera i društvenih mreža. Svake godine ih je sve više i ne ustručavaju se da na terenu, ali i van njega, pokažu koliko vole sport kojim su odlučile da se bave. Evo kako one opisuju tu ljubav.

"Fudbal sam zavolela kao mala, gledajući dečake kako igraju i to me je podstaklo da sa 7 godina počnem da treniram. To je najlepši sport, koji se igra loptom i srcem. Moji uzori su Marko Gobeljić i Cristiano Ronaldo, jer uživaju dok igraju fudbal i to rade sa mnogo ljubavi", kaže Milica, 15-godišnjakinja iz Kraljeva.

I 10-godišnja Anja iz Kragujevca nam je otkrila zašto voli fudbal: "Fudbal volim zato što ga igram sa drugarima i zato što je lep sport. Moji omiljeni igrači su Dejan Stanković i brat Mateja Marinković – Dejan zbog toga što nikada nije odustao od fudbala, a Mateja zato što mi je brat i želim da mu pružim veliku podršku".

A kako dečaci reaguju na njihovu ljubav prema fudbalu?

"Dečaci su uvek na početku skeptični kada se devojčica priključi tima, ali shvate da greše kada osete da i mi možemo kao i oni, i brzo nas prihvate. Mislim da devojčice mogu biti bolje u fudbalu od dečaka, jer smo uporne i retko odustajemo. I da, u igri sa njima uvek postoji fer plej."

"Kada se pojavim na treningu, dečaci reaguju čudno, ali se brzo naviknu. Za razliku od mojih drugara koji su, kada sam počela da treniram fudbal, reagovali sjajno, oni koji me ne poznaju želeli su da me sklone, zato što sam devojčica i mislili su da ne treba da igram fudbal. Ipak, nisam odustala jer sve što se hoće, sve se i može."

Prenosimo vam deo atmosfere sa Kampa Deki5 i nastavljamo da budemo podrška svim devojčicama koje su odlučile da svoje prve sportske korake naprave u svetu fudbala.

Jer, podrška je važna!

Sport Vision tim

Trenutno nema komentara

Slični članci

27.
Jul.
2022.
Fudbal
Slobodno vreme tokom letnjeg raspusta deca mogu iskoristiti tako što će boraviti u nekom od sportskih  kampova. Ovakav vid rekreacije pruža brojn...
11.
Jun.
2021.
Fudbal
Po čemu će se ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu razlikovati od prethodnih i druge interesantne činjenice, pronaći ćete u ovom tekstu.