Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

plaćanjem Banca Intesa karticama

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Kreditnim karticama BANCA INTESA platite na 9 rata

za sve porudžbine iznad 6000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Postani deo našeg tima

Pretraži sajt
KAKO IZABRATI PRAVU VELIČINU ZIMSKE JAKNE
U fokusu
13.01.2023.
U fokusu

KAKO IZABRATI PRAVU VELIČINU ZIMSKE JAKNE

13.01.2023.

Kvalitetna zimska jakna je ona koja vas cele sezone štiti od vremenskih neprilika. Zato su izrada i odabir materijala ključni. Materijali visokih performansi imaju dvostruku funkciju: osim što obezbeđuju neophodnu izolaciju, odvodeći višak vlage, produžavaju i životni vek modela. Kada je u pitanju izbor odeće za hladno vreme, savršeno pristajanje je neophodno, jer su maksimalna udobnost i toplina jedino tako postignuti. Izolaciona svojstva su najbitnija, a da bi se ona ostvarila u potpunom kapacitetu,  treba usvojiti nekoliko pravila na koja vam skrećemo pažnju u ovom kratkom vodiču. 

 

Već imate omiljene sportske komade sezone: patike, duksericu i trenerku. Ostalo je da najnoviju jaknu prilagodite sopstvenom stilu. Osim što birate boju, dizajn i brend, važno je da izaberete i kroj koji pravilno stoji. Prevelika ili premala jakna ne može da ostvari pun kapacitet izolacionih svojstava, te je njena funkcionalnost upitna. Za najhladnije vreme, birate jakne koje su izolovane sintetičkim ili prirodnim punjenjem. Punjenje zadržava vazduh između prošivenih slojeva jakne, taj vazduh se zagreva i pruža osećaj topline. Ukoliko kupujete online nekih od muških, ženskih ili dečijih modela jakni, čvrsto upakovana usled transporta, jakna gubi formu i sav vazduh iz nje biva istisnut. Zato je potrebno da nakon otvaranja dobro protresete jaknu, okačite je na ofinger i sačekate nekoliko dana kako bi povratila prvobitni oblik. Ovaj korak je veoma važan, jer nadutost je ta koja zaključava zagrejan vazduh.

 

Kako treba da stoji jakna­­?

Kao i ostali komadi garderobe, tako i jakna svoj maksimum udobnosti postiže odabirom odgovarajuće veličine. Ponekad nije dovoljno pratiti konfekcijski broj označen na unutrašnjoj etiketi, jer se neretko dešava da je pravi kroj onaj koji odskače od vašeg standardnog broja. Ovo je naračito važno kod oversized modela koji su danas najpopularniji. Zimske jakne sa dosta prošivenih panela su po prirodi dosta lagane i malo deblje od obične jakne za kišu ili vetar. Ukoliko je takav model premali, unutrašnje punjenje neće imati dovoljno prostora za cirkulaciju vazduha. I obrnuto. Prevelik kroj sa puno malih izolacionih sekcija se neće brzo zagrejati, već naprotiv, bićete zaglavljeni u velikim prostorima u koje hladnoća može lako da uđe.

 

KAKO ODABRATI PRAVU VELIČINU ZIMSKE JAKNE?

Lako je pronaći svoju veličinu, ukoliko pratite nekoliko jednostavnih trikova.

 

Dužina jakne

Duže jakne i parke pružaju dodatnu zaštitu za vaše bokove i donje ekstermitete, dok kraće dužine daju više prostora za kretanje. Da biste proverili dužinu svoje nove jakne, obavezno je zakopčajte, jer u suprotnom može doći do optičke varke, pa vam se učini da je ona duža nego što jeste. Podignite ruke iznad glave i istegnite torzo kako biste utvrdili tačnu dužinu. Jakna koja se završava do vašeg struka je verovatno prekratka i može vas ostaviti izloženim hladnoći. Ukoliko podizanje ruku izaziva izduvavanje prednjeg dela, to znači da je prevelika. Posebno obratite pažnju na pristajanje u ramenom pojasu dok su vam ruke podignute, jer ukoliko su ramena suviše uska, to može uzrokovati da se jakna još više podigne prilikom svakodnevnih outdoor aktivnosti.

 

Slojevitost

Kada decembarska hladnoća ustupi mesto januarskom smrzavanju, verovatno ćete nositi jaknu preko drugog toplog sloja ili čak dva. Obavezno isprobajte svoj novi model preko omiljene dukserice ili džempera, a ispod kojeg možda već nosite majicu ili aktivni veš. Jedino tako ćete biti sigurni da ona udobno stoji, ne steže, i daje prostora za slobodno kretanje. Na taj način obezbeđujete da topli vazduh i dalje cirkuliše kroz jaknu, ali i duksericu.  

 

Dužina rukava

Vaš sledeći potez je da proverite dužinu rukava. Već ste odabrali omiljeni brend, model, kolorit i vreme je da sa zakopčanom jaknom ispružite ruke pravo ispred  sebe. Za savršeno pristajanje, ranfle treba da dosežu do ručnog zgloba. Ukoliko su zglobovi otkriveni, rukavi su prekratki, ukoliko su šake prekrivene, rukavi su predugački.

 

Pevelika, premala ili savršena veličina jakne za vas

Ako ste utvrdili da su boja, dužina i dizajn idealni, proverite da li jakna stoji baš onako kako treba. Pogledajte se u ogledalu i ukoliko uočite da rukav ne prekriva zglobove, a donji deo se previše podiže pri pokretu, veličina nije odgovarajuća. Obavezno potražite veći broj. Ukoliko rukavi prekrivaju palac, a ramena su široka i šav ne gađa spoljnu ivicu ramena, model je prevelik. Kada znate šta treba da tražite, možete sa sigurnošću izabrati svoju veličinu. Rukavi treba da budu dovoljno dugački da prekriju zglobove, a ramena dovoljno široka da se možete udobno zagrliti čak i ako ispod nosite više dodatnih slojeva. Zadnji deo jakne treba nežno da prati krivinu vaših leđa. Ukoliko model izgleda bezoblično i široko, jakna je verovatno prevelika.

 

Odaberite pravu jaknu kako biste bili aktivni cele zime

Omiljena jakna može biti još bolja ako pristaje savršeno. Dobra veličina znači da ćete biti ušuškani i uživati u snežnoj čaroliji, čak i kada je zima oštra. Uz toplu odeću odgovarajućih performansi lakše ćete izaći napolje i ostati aktivni tokom celog dana. Pronađite svoju idealnu veličinu jakne, pa će i zimska radost biti veća.

 

Sport Vision tim

Slični članci

01.
Aug.
U fokusu
Kao vodeći lanac za prodaju sportske obuće, odeće i opreme, sa više od 600 prodavnica u 13 zemalja regiona, neprestano smo u potrazi za kandidatima ko...
29.
Mar.
U fokusu
Proleće je pravo vreme za kupovinu novih patika. Zato krenite u potragu za svojim novim, omiljenim modelom i ne zaboravite da pogledate naš vodič...
17.
Mar.
U fokusu
Kao vodeći lanac za prodaju sportske obuće, odeće i opreme, sa više od 350 prodavnica u devet zemalja regiona,neprestano smo u potrazi za kandidatima ...
20.
Dec.
U fokusu
Sportske odluke su neke od najčešćih na spisku ciljeva koje planiramo da ostvarimo u Novoj godini. Kako pravilno da ih postavimo i kako da istraj...
05.
Dec.
U fokusu
Praznična euforija je počela, a sa njom i kupovina poklona. Ukoliko među vašim prijateljima i članovima porodice ima onih koji se bave ...
31.
Aug.
U fokusu
Saznajte više o jedinstvenom šoping iskustvu koje smo na našem sajtu organizovali u susret novoj školskoj godini. 
16.
Mar.
U fokusu
Da li ste znali da je odabir sportskog grudnjaka od ključne važnosti za vaše treninge? Pogledajte priču o novoj adidas BRA kolekciji i pronađite svoju...
04.
Mar.
U fokusu
Kako se jake žene nose sa svakodnevnim izazovima i šta je ono što ih pokreće, pročitajte u pričama koje slede u nastavku.
22.
Feb.
U fokusu
Vreme je da zauzmete teren, iskoristite šanse i preokrenete igru u adidas Predator Edge kopačkama i patikama za fudbal.
26.
Jan.
U fokusu
Ako niste sigurni kako da se spakujete za boravak na planini, pogledajte šta je to što nikako ne bi trebalo da zaboravite.