Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

plaćanjem Banca Intesa karticama

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Kreditnim karticama BANCA INTESA platite na 9 rata

za sve porudžbine iznad 6000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Postani deo našeg tima

Pretraži sajt
Vodič za određivanje prave veličine patika
U fokusu
29.03.2023.
U fokusu

Vodič za određivanje prave veličine patika

29.03.2023.

Zastanite i razmislite koliko vremena dnevno provodite u obući. Verovatno niste obratili pažnju, ali bar dve trećine aktivnog dana vi ste na nogama, a vaša stopala trpe konstantno opterećenje. Zato je važno da obuća koju nosite bude odgovarajuće veličine. Istraživanja pokazuju da čak 72% ljudi nosi neodgovarajuće patike, što može dovesti do oticanja nogu, bolnih žuljeva i deformiteta stopala. Kako biste ovo sprečili i olakšali svakodnevne aktivnosti, treba da znate kako da izmerite svoja stopala i odaberete pravu veličinu patika, bilo da ih kupujete u prodavnici ili online.

Kako da izmerite stopalo?

 

Merenje stopala kod kuće je jednostavno. Pre samog merenja, obujte čarape koje inače nosite uz patike. Uzmite lenjir, traku, dva papira i olovku. Kada sve ovo pribavite, vreme je da počnete sa merenjem.

Korak1: Zalepite list papira na podlogu kako biste bili sigurni da se neće pomerati prilikom merenja. Obratite pažnju da papir bude zalepljen uz samu ivicu zida (kao na slici).

Korak2: Stojeći ravno, postavite stopalo na list papira tako da vam peta dodiruje zid iza vas. Sa olovkom usmerenom pravo nadole, iscrtajte obris stopala na papiru. Posebno označite vrh palca i krajnji deo pete.  

Korak3: Uz pomoć lenjira izmerite dužinu stopala, odnosno rastojanje između palca i najudaljenije tačke na peti.

Korak4: Ponovite ovaj postupak i sa drugim stopalom.

 

Odredite pravu veličinu patika

Kada ste izmerili svoja stopala, vreme je da krenete u pronalaženje odgovarajućih patika. Bez obzira da li ste ih probali uživo ili poručili online, prvo što treba da uradite jeste da svoje nove patike isprobate tako što ćete hodati po kući, prošetati se ili trčati. Da biste stekli najbolji utisak, obratite pažnju na to koliko prostora imaju vaša stopala dok se krećete. Čak i kada sa sigurnošću znate da vam veličina patika odgovara, od ključne je važnosti da testirate sam model, jer nisu sve patike predviđene za sve aktivnosti. Patike za outdoor, trening ili trčanje pružaju različit stepen podrške, udobnosti i stabilnosti, pa će se sasvim drugačije prilagoditi vašem stopalu. Uzmite u obzir i nepredviđene okolnosti, kao što je oticanje stopala usled toplijeg vreme ili dugih i zahtevnih deonica koje morate da prepešačite, pa razmislite o kupovini patika koje su za pola ili ceo broj veće od standardnih.

 

Kako treba da izgledaju patike za različite aktivnosti?

Patike za svakodnevne aktivnosti, ili lifestyle patike, treba da imaju dodatni prostor u predelu prstiju. Zašto? Kada su patike previše uske napred, one mogu ograničiti mišiće stopala, „sabiti“ prste i smanjiti protok krvi, što rezultira neugodnim osećajem, oticanjem nogu i žuljevima. Pošto su ovo patike u kojima provodite najveći deo dana, budite sigurni da su izrađene od prirodnih i laganih materijala koji se lako oblikuju i prilagođavaju stopalu.

 

Patike za trčanje treba da budu poput čarape – da pružaju savršeno pristajanje i da vas ni u jednom trenutku ne ometaju. Peta i srednji deo stopala moraju biti dobro fiksirani, kako ne bi došlo do povreda prilikom trčanja, dok vrh patike treba da ima dovoljno prostora, što je prema nekim preporukama pola širine vašeg palca. Neke running patike, pored standardnih, proizvode i šire (wide) verzije modela, pa ukoliko imate široka stopala, naročito u predelu prstiju, uvek je bolje da se odlučite za ovu varijantu.

 

Ukoliko ste ljubitelj hiking-a ili drugih outdoor aktivnosti, vaše patike treba savršeno da pristaju uz nogu kako biste sve vreme ostali stabilni. Dakle, uža patika koja vam pruža sigurnost, ali bez neprijatnog stezanja. Budite sigurni da u njima možete udobno da pomerate nožne prste. Takođe, patike treba da budu za nijansu duže u prednjem delu, jer se prsti prilikom hodanja nizbrdo pomeraju ka napred. Patike ne treba da budu preširoke, kako ne bi došlo do proklizavanja pete. Sve što želite prilikom osvajanja zahtevnih staza jeste stabilan korak, a prave outdoor patike će vam to sigurno pružiti.  

 

Proleće je pravo vreme za kupovinu novih patika. Zato krenite u potragu za svojim novim, omiljenim modelom i ne zaboravite na naš vodič za pronalaženje odgovarajuće veličine patika. Budite nežni prema svojim stopalima – odaberite adekvatne patike za različite sportske i svakodnevne aktivnosti i pružite im najbolju podršku.

 

Sport Vision tim

 

 

Slični članci

01.
Aug.
U fokusu
Kao vodeći lanac za prodaju sportske obuće, odeće i opreme, sa više od 600 prodavnica u 13 zemalja regiona, neprestano smo u potrazi za kandidatima ko...
17.
Mar.
U fokusu
Kao vodeći lanac za prodaju sportske obuće, odeće i opreme, sa više od 350 prodavnica u devet zemalja regiona,neprestano smo u potrazi za kandidatima ...
13.
Jan.
U fokusu
Kada kupujete zimsku jaknu, trebalo bi da znate nekoliko jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći u pronalaženju prave veličine. U ovom tekstu vam dono...
20.
Dec.
U fokusu
Sportske odluke su neke od najčešćih na spisku ciljeva koje planiramo da ostvarimo u Novoj godini. Kako pravilno da ih postavimo i kako da istraj...
05.
Dec.
U fokusu
Praznična euforija je počela, a sa njom i kupovina poklona. Ukoliko među vašim prijateljima i članovima porodice ima onih koji se bave ...
31.
Aug.
U fokusu
Saznajte više o jedinstvenom šoping iskustvu koje smo na našem sajtu organizovali u susret novoj školskoj godini. 
16.
Mar.
U fokusu
Da li ste znali da je odabir sportskog grudnjaka od ključne važnosti za vaše treninge? Pogledajte priču o novoj adidas BRA kolekciji i pronađite svoju...
04.
Mar.
U fokusu
Kako se jake žene nose sa svakodnevnim izazovima i šta je ono što ih pokreće, pročitajte u pričama koje slede u nastavku.
22.
Feb.
U fokusu
Vreme je da zauzmete teren, iskoristite šanse i preokrenete igru u adidas Predator Edge kopačkama i patikama za fudbal.
26.
Jan.
U fokusu
Ako niste sigurni kako da se spakujete za boravak na planini, pogledajte šta je to što nikako ne bi trebalo da zaboravite.