Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

plaćanjem Banca Intesa karticama

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Kreditnim karticama BANCA INTESA platite na 9 rata

za sve porudžbine iznad 6000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Postani deo našeg tima

Pretraži sajt
SVE ŠTO TREBA DA ZNATE PRILIKOM KUPOVINE PATIKA ZA TRČANJE
Trčanje
07.10.2020.
Trčanje

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE PRILIKOM KUPOVINE PATIKA ZA TRČANJE

07.10.2020.

Potraga za adekvatnim parom patika za trčanje nije jednostavna. Ponuda poznatih brendova je raznovrsna, performanse se razlikuju od modela do modela, a pored toga postoji još nekoliko važnih karakteristika na koje treba da obratite pažnju. Ipak, uz adekvatne savete i ta potraga može biti veoma jednostavna.

Iako je ovaj tekst namenjen prvenstveno početnicima u trčanju, treba da ga pročitaju i oni koji su već oprobani trkači, kako bi se podsetili svih detalja koje treba da imaju na umu pre nego što krenu u potragu savršenih patika za trkačku stazu.

Koliko treba da traje kupovina patika za trčanje?

Patike za trčanje ne možete samo probati i izaći iz prodavnice. Planirajte da ćete u njoj provesti bar pola sata do 45 minuta. Ne žurite prilikom izbora patika. Ukoliko ih prvi put kupujete, probajte više različitih modela, jer se patike poznatih brendova razlikuju u dizajnu. Istrčite nekoliko kraćih deonica u prodavnici, napravite nekoliko skokova, da vidite kako vam se patike „ponašaju“ na nozi i tek nakon toga donesite konačnu odluku.

U našoj prodavnici u Ada Mall-u možete pronaći trkački kutak. U njemu se nalaze skener stopala i traka za trčanje koji će vam biti od velike pomoći prilikom izbora savršenog modela.

Šta sve treba da imate na umu kada birate patike za trčanje?

U kupovinu patika obavezno krenite sa čarapama za trčanje, koje ćete nositi ili već nosite na treninzima. Ukoliko nosite pogrešne čarape, pretanke ili predebele, možete steći pogrešan utisak o patikama, što stvara probleme kasnije, kada ih već kupite.

Ako nosite anatomske (ortopedske) uloške, ne zaboravite da ih ponesete, jer i od toga zavisi izbor patika za trčanje.

U patikama za trčanje treba da se osećate komforno. Patika treba da bude fit, odnosno da stopalo dobro prianja u njoj, ali da ipak ima dovoljno prostora da "diše". Od velike je važnosti da peta bude fiksirana.

Važno je i da patike koje nosite budu odgovarajuće dužine. Bolje je da kupite patike koje su pola broja ili čak jedan broj duže, nego kraće. Drugim rečima, patike za trčanje ne treba da vam budu taman, zato što se prilikom trčanja stopalo širi pa je potrebno da imate više prostora u prednjem delu.

Ukoliko prvi put kupujete patike, probajte modele različitih brendova. To ne znači da je jedan brend lošiji od drugog, već da vašem stopalu možda odgovaraju drugačiji modeli od onih koji su izbor vaših prijatelja. I zapamtite, ukoliko vam patike nisu udobne prilikom hodanja, sigurno vam neće biti udobne i tokom trčanja.

Patike manje težine omogućiće vam veću brzinu prilikom trčanja, dok je istovremeno apsorpcija udara o podlogu manja. Takođe, patike za trening treba da budu teže od takmičarskih, pa ako vam rezultati nisu od presudne važnosti, možete se odlučiti i za njih.

Gornjište patike trebalo bi da bude izrađeno od više materijala. Mrežasti (mesh) materijal napred i sa strane omogućava prozračnost i ventilaciju stopala.

Đon treba da bude blago zaobljen na vrhu, a debeo na peti. Bilo bi idelno da je mešovitog sastava (penasti/gumeni), što doprinosi boljoj amortizaciji i apsorpciji prilikom udara. Prednji deo đona treba da bude savitljiv.

I još jedna napomena. Ukoliko niste vični prilikom izbora patika za trčanje, konsultujte se sa prodavcem. Faktori poput dužine trčanja, nedeljne kilometraže, pa i vaše telesne težine i stila gaženja od velike su važnosti. Zbog toga je naša prodavnica u Ada Mall-u savršena destinacija, jer se prilikom skeniranja stopala u obzir uzimaju sve te informacije.

Sve trkačke modele u našoj ponudi možete kupiti i online. U našoj ponudi nalazi se mnogo atraktivnih noviteta poznatih brendova, ali i dobro poznatih trkačkih silueta. Vaše je samo da odaberete model koji vam savršeno odgovara i – pravac na stazu!

Sport Vision tim

Slični članci

26.
Apr.
Trčanje
U susret Beogradskom maratonu podsećamo se kako je sve počelo. Kliknite i pročitajte novi tekst u kojem pišemo o počecima maratona.
29.
Feb.
Trčanje
U ovom tekstu vam otkrivamo koje su to inovacije i prednosti GEL-NIMBUS 26 patika u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoleti već na prvi korak.
19.
Dec.
Trčanje
Trčanje zimi ne zvuči kao jedna od zanimljivijih aktivnosti, ali to ne znači da uz adekvatnu odeću i savete iskusnih trkača ne možete da izađete iz svoje zon...
27.
Nov.
Trčanje
Kao učesnica Spartan Race svetskog prvenstva, koje je održano u Grčkoj, i to baš u drevnoj Sparti, podeliću sa vama nekoliko bitnih stavki k...
26.
Sep.
Trčanje
U nastavku teksta razmatramo prednosti i mane trčanja ujutru, tokom dana i uveče – koje doba donosi najveće prednosti. Za sve ljubitelje trčanja, ovo j...
22.
Jun.
Trčanje
Ukoliko je trčanje vaša redovna aktivnost, onda je pravilna hidratacija važna lekcija za vas. Znati kada, koliko i kakvu tečnost unositi će vam olak&s...
19.
May.
Trčanje
Kao neko ko se već tri godine intenzivno bavi trejl trčanjem, Anica će sa vama podeliti par saveta u vezi sa opremom, kako ne biste pravili greške koj...
18.
Apr.
Trčanje
Održavanje mentalne stabilnosti ne samo da vas čuva bezbednim i zdravim, već će dugoročno olakšati trčanje. Zato vam u nastavku predlažemo nekoliko ...
11.
Apr.
Trčanje
Sa pravim planom treninga i dobrom motivacijom svako može preći kroz ciljnu liniju maratona. U ovom postu ćemo vas provesti kroz najvažnije korake kako bis...
14.
Mar.
Trčanje
Predstavljamo vam Gel-Nimbus 25 patike za trčanje, najnoviju verziju Gel-Nimbus modela koja je ponela titulu apsolutnog pobednika na...