Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

plaćanjem Banca Intesa karticama

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Kreditnim karticama BANCA INTESA platite na 9 rata

za sve porudžbine iznad 6000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Postani deo našeg tima

Pretraži sajt
Mentalna igra: Kako ostati fokusiran tokom maratona
Trčanje
18.04.2023.
Trčanje

Mentalna igra: Kako ostati fokusiran tokom maratona

18.04.2023.

Trčati maraton je test fizičkog i mentalnog stresa na više nivoa. Tokom trčanja koje traje duže nego što ste navikli, vaša efikasnost počinje da opada, što može dovesti do asimetrije, neravnoteže, pa čak i povreda. Održavanje mentalne stabilnosti ne samo da vas čuva bezbednim i zdravim, već će dugoročno olakšati trčanje. Zato vam u nastavku predlažemo nekoliko načina da ostanete mentalno angažovani tokom trčanja.

 

Napravite plan

Važno je da imate poverenja u svoj plan treninga i podjednako je važno da imate poverenje u osobu ili trenera koji je osmislio plan treninga. Ako možete biti sigurni da vaš plan treninga i trener koji stoji iza njega mogu da vas odvedu do te maratonske ciljne linije, onda ćete učiniti veliki korak u tome da to postane stvarnost. Zato pronađite trenera koji poznaje vaš stil trčanja i daje vam podršku koja vam je potrebna.

 

Ponašajte se kao da uživate

Trčanje ponekad može biti teško, ali niko vas ne tera na to, zar ne? Verovatno trčite jer to volite i zato, kada osetite da počinjete da se zamarate, nabacite osmeh na lice. Trkači koji se smeju troše manje kiseonika, trče ekonomičnije i prijavljuju nižu percipiranu stopu napora u poređenju sa onima koji se mršte dok udaraju stopalima po stazi. Što više izgledate kao da zaista uživate, veća je verovatnoća da ćete inspirisati nekog drugog koga prođete tokom trčanja. A ta vrsta pozitivne energije je definitivno zarazna!

 

Postavite pokretnu metu

Bilo da trčite od tačke A do tačke B, do određene tačke i nazad ili ukrug, velike su šanse da ne možete uvek da vidite liniju cilja. Ali ako ste ikada sebi rekli da jednostavno morate da stignete do tog i tog drveta ili znaka u daljini, na nečemu ste. Fokusiranje vaše pažnje na pokretnu metu može vam pomoći da se krećete brže i da smanjite stopu percipiranog napora. Nije važno ako se zapravo ne zaustavite na tom mestu; razbijanje vaše kilometraže na manje delove vara vaš um da poveruje da nije tako teško trčati tako dugo.

 

Proverite koliko ste u formi

Ovo vas može zaokupiti, ali takođe vam može pomoći da obnovite energiju. Proverite, da li dišete dovoljno duboko? Kakvo je vaše držanje? Šta je sa vašim korakom? Izbrojite svoje korake da biste odredili brzinu kretanja i radite na poboljšanju tog broja u budućim trčanjima.

 

Stvorite sopstvenu mantru

Kako biste ostali brzi, a opušteni kroz teške faze trčanja, a to su oni trenuci kada samo možete da razmišljate o tome koliko je ostalo do kraja, iskoristite mantru koja vas dovodi u sadašnji momenat. Ono što je važno jeste da to bude vaša lična mantra, a ne nešto što vam je neko posavetovao da ponavljate u sebi. Nešto umirujuće, poput mentalne kontrolne liste koja će vas podsetiti da se ne naprežete, da ne stiskate vilicu ili da ne budete u grču. Pronađite frazu koja zaista dočarava vas i vaš način trčanja.

 

Razgovarajte sa sobom

Možda vam na prvi pogled zvuči ludo, ali ako je mantra ono na šta ne možete da se fokusirate, jedan dobar motivacioni razgovor sa sobom će podstaći vašu izdržljivost. Istraživanja su pokazala da je mnogo veća verovatnoća da će trkači dostići to stanje „protoka“ tj. trkački maksimum kada koriste motivacioni razgovor sa sobom. Takođe, sportisti koji su razgovarali sami sa sobom u drugom licu bili su brži i generisali su više snage.

 

Pored gore pomenutih strategija, neki mali trikovi će vam takođe olakšati trčanje. Jedan od njih je da obratite pažnju na okruženje, da se zaista fokusirate na prizore i zvukove oko sebe umesto na svoje mišiće. Slušanje muzike tokom trčanja vam može pomoći da se izborite sa monotonijom i motiviše vas da trčite duže, a istovremeno da vas spreči da gledate na svoj sat.

 

Možda da se fokusirate na ozbiljan zadatak koji vas čeka ili problem koji trenutno imate, a koji nema veze sa trčanjem. Osim što ćete zaokupiti svoju pažnju, trčanjem možete razbistriti um pa će rešenje izgledati daleko lakše nego što bi vam se činilo u redovnim uslovima.

 

Duga kilometraža opterećuje vaš mišićno-skeletni sistem, zbog čega svako trčanje na duge staze počinje istim korakom: pronalaženjem najboljeg para patika za trčanje koje će olakšati opterećenje stopala, mišića i zglobova. Ipak, smanjenje ili oslobađanje od stresa tokom tih dugih i teških kilometara podjednako je važno kao i odabir pravih patika. I zato obratite pažnju na oba aspekta i dostignite svoj lični rekord.

 

Sport Vision tim

 

Slični članci

26.
Apr.
Trčanje
U susret Beogradskom maratonu podsećamo se kako je sve počelo. Kliknite i pročitajte novi tekst u kojem pišemo o počecima maratona.
29.
Feb.
Trčanje
U ovom tekstu vam otkrivamo koje su to inovacije i prednosti GEL-NIMBUS 26 patika u odnosu na prethodne i zbog čega ćete ih zavoleti već na prvi korak.
19.
Dec.
Trčanje
Trčanje zimi ne zvuči kao jedna od zanimljivijih aktivnosti, ali to ne znači da uz adekvatnu odeću i savete iskusnih trkača ne možete da izađete iz svoje zon...
27.
Nov.
Trčanje
Kao učesnica Spartan Race svetskog prvenstva, koje je održano u Grčkoj, i to baš u drevnoj Sparti, podeliću sa vama nekoliko bitnih stavki k...
26.
Sep.
Trčanje
U nastavku teksta razmatramo prednosti i mane trčanja ujutru, tokom dana i uveče – koje doba donosi najveće prednosti. Za sve ljubitelje trčanja, ovo j...
22.
Jun.
Trčanje
Ukoliko je trčanje vaša redovna aktivnost, onda je pravilna hidratacija važna lekcija za vas. Znati kada, koliko i kakvu tečnost unositi će vam olak&s...
19.
May.
Trčanje
Kao neko ko se već tri godine intenzivno bavi trejl trčanjem, Anica će sa vama podeliti par saveta u vezi sa opremom, kako ne biste pravili greške koj...
11.
Apr.
Trčanje
Sa pravim planom treninga i dobrom motivacijom svako može preći kroz ciljnu liniju maratona. U ovom postu ćemo vas provesti kroz najvažnije korake kako bis...
14.
Mar.
Trčanje
Predstavljamo vam Gel-Nimbus 25 patike za trčanje, najnoviju verziju Gel-Nimbus modela koja je ponela titulu apsolutnog pobednika na...
05.
Aug.
Trčanje
Svi volimo leto zbog sportskih aktivnosti na otvorenom, ali šta raditi kada skala na termometru dostigne visoke vrednosti? Pronađite savete za trčanje...