Imamo nova pravila i uslove korišćenja

plaćanjem Banca Intesa karticama

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Kreditnim karticama BANCA INTESA platite na 9 rata

za sve porudžbine iznad 6000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Postani deo našeg tima

Pretraži sajt
HIKING: PRONALAŽENJE ZDRAVIJEG I SREĆNIJEG ŽIVOTA NA OTVORENOM
Zdrave navike
22.11.2022.
Zdrave navike

HIKING: PRONALAŽENJE ZDRAVIJEG I SREĆNIJEG ŽIVOTA NA OTVORENOM

22.11.2022.

Lista razloga da se upustite u avanturu zvanu planinarenje je beskonačna. Bilo da se radi o tek laganim šetnjama, nešto zahtevnijim usponima ili alpinizmu, u pitanju je fantastičan način za izgradnju snage, poboljšanje kondicije i negovanje mentalnog zdravlja. Možete odabrati rutu, tempo i trajanje u skladu sa svojim nivoom kondicije i ciljevima kako biste postepeno izgradili čvrst temelj snage i izdržljivosti. Danas je jak imuni sistem važniji nego ikada, a planinarenjem možete ojačati prirodnu sposobnost svog tela da se bori protiv bolesti.

Bilo da ste početnik ili iskusni planinar, ljubitelj prirode od malih nogu ili osoba koja se prirodi okrenula tek kada je užurbana i haotična svakodnevica naterala na to, benefiti uživanja u prirodi i njenim blagodetima su nemerljivi. To možete naslutiti sa prvim udahom oštrog planinskog vazduha, a već nakon prve šetnje, otvoriće vam se čitav novi svet. Osećaj koji će u vama probuditi boravak u prirodi nateraće vas da se zapitate šta ste čekali do sada! Ali bez brige, planinarenje je aktivnost za osobe svih starosnih dobi, pa se nemojte začuditi kada na stazi budete ugledali vitalne i vedre seniore koji sa uživanjem prelaze brojne kilometre i uspone. Benefiti planinarenja su brojni, a ovde ćemo navesti samo neke od njih.

 

POBOLJŠANJE KARDIOVASKULARNOG ZDRAVLJA

Bolesti modernog načina života koje su rezultat nedostatka fizičke aktivnosti, stresa i neuravnoteženog načina ishrane uključuju gojaznost, hipertenziju, kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, ne samo da smanjuje rizik od razvoja navedenih bolesti, već će učiniti da se osećate i izgledate mlađe. Čak i lagano planinarenje može povećati broj otkucaja srca na umereni nivo, što pomaže u poboljšanju aerobne kondicije i izdržljivosti. Vremenom se vaše telo prilagođava novim nivoima kondicije pa možete da pešačite duže, brže i jače, bez osećaja umora ili zadihanosti.

POVEĆANJE GUSTINE KOSTIJU

Gustina kostiju i tonus mišića opadaju nakon 30. godine života. Jedan od najboljih načina da se uspori ovaj proces je vežbanje. Osteoporoza je bolest današnjice koja pogođa oba pola, te osim zdrave ishrane pune kalcijuma, i fizička aktivnost ima značajnu ulogu u prevenciji. Što više aerobne aktivnosti i treninga snage, to je bolje za vaše kosti. Međutim, da bi ove aktivnosti bile efikasne u povećanju gustine kostiju, moraju se obavljati na umerenom do viskom nivou. Naravno da je korisnije planinarenje strmom stazom od lagane šetnje dolinom.

 

MRŠAVLJENJE

Pešačenje umerenog intenziteta je odličan i prirodan način da postepeno izgubite na težini. Sagorevanje kalorija zavisi od faktora kao što su intenzitet, tempo, nivo kondicije, godine i telesna težina. Ukoliko je mršavljenje vaš cilj, birajte zahtevnije rute sa usponom, kako biste sagoreli što više kalorija. Priroda motiviše, ispunjava, budi u vama strast i gubljenje kilograma prelazi u drugi plan iako vaše telo postaje preoblikovano, a vi potpuno zadovoljni rezultatima.

 

POBOLJŠANJE BALANSA

Dok hodate stazom, u adekvatnoj obući za planinarenje, mišići nogu i jezgra se stalno angažuju kako bi obezbedili stabilnost i ravnotežu na neravnom terenu. Kako ovi mišići vremenom jačaju, ravnoteža se poboljšava. Pored toga, planinarenje pomaže u povećanju propriocepcije – svesti uma o položaju i kretanju tela u odnosu na okolinu. Kako starimo, zaista je važno da radimo na ravnoteži.

JAČANJE MIŠIĆA

Pored mišića nogu i jezgra, planinarenje jača i druge mišiće tela, uključujući ruke i leđa. Zapravo, možemo reći da su tokom ovakvih vrsta šetnji angažovane sve grupe mišića. Hodanje uzbrdo angažuje gluteus, kvadricepse, tetive i potkolenice, dok hodanje nizbrdo angažuje kukove, gležnjeve i jezgro. Mišići ruku i leđa mogu se ojačati upotrebom štapova za planinarenje ili nošenjem planinarskog ranca, pa je zato dobro izabrati kvalitetnu opremu za planinarenje.

 

SMANJENJE STRESA

Stres i mentalne bolesti poput anksioznosti i depresije su nažalost postale deo svakodnevice mnogih ljudi. Provođenje vremena u prirodi može nam pomoći da se vratimo u sadašnji trenutak i probudimo toliko željeni osećaj smirenosti. Kombinacija fizičke aktivnosti i uživanja u prirodi, uz svež vazduh i pozitivno okruženje vas može dovesti u stanje balansa i smirenosti. Planinarenje možda ne može rešiti vaše probleme, ali vas može ojačati i pripremiti da lakše rešavate izazove sa kojima se svakodnevno suočavate.

 

DRUŽENJE

Planinarenje je odličan način da obogatite svoj društveni život. Ukoliko želite da krenete sami na ovu vrstu aktivnosti, vrlo brzo ćete pronaći prijatelje i istomišljenike sa kojima će svaki pređeni kilometar na stazi biti lagan. Smejaćete se mnogo, naučiti dosta i shvatiti da je timski rad ključ prevazilaženja i najtežih prepreka.

Razmislite šta vas motiviše. Mršavljenje, smanjenje stresa, fizičko zdravlje, druženje, ljubav prema prirodi ili kombinacija svega navedenog? U skladu sa odabranim ciljem, izaberite i vrstu planinarenja i tempo. Ono što vam možemo garantovati jeste da ćete uz željeni cilj, dobiti i mnogo više. Priroda ima toliko toga da nam ponudi, a naše je da to oberučke prihvatimo. U raznovrsnoj ponudi outdoor obuće, odeće i opreme u našim prodajnim objektima i veb šopu pronaći ćete sjajnog saveznika na stazi. Spremni za izazov?

 

Sport Vision tim

 

Slični članci

12.
Apr.
Zdrave navike
"Samo da smo zdravi", rečenica je koju poslednjih godinu dana sve češće čujemo. Da bismo to i postigli, treba da (naučimo da) vodimo računa ...
20.
Jan.
Zdrave navike
Ukoliko vam je stomak problematična zona i (koliko god da trenirate) ne možete da definišete trbušnjake, pročitajte naše savete jer će v...
13.
Jul.
Zdrave navike
"Po jutru se dan poznaje" i zato ovih pet aktivnosti treba da uvedete u svoju jutarnju rutinu kako biste imali najbolji početak dana.
28.
May.
Zdrave navike
Redovno praktikovanje joge i meditiranje mogu vam pomoći da postignete savršen balans i iz svog tela otklonite napetost koju osećate. Ovo su vežbe koj...
29.
May.
Zdrave navike
Sve počinjemo ponedeljkom – dijetu, trening, odlazak u teretanu. Ponedeljkom primenjujemo nove životne odluke koje smo doneli – da budemo fit, da...