Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

plaćanjem Banca Intesa karticama

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Kreditnim karticama BANCA INTESA platite na 9 rata

za sve porudžbine iznad 6000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Postani deo našeg tima

Pretraži sajt
RAVAN I ČVRST STOMAK JE NEMOGUĆA MISIJA? OVI SAVETI ĆE PROMENITI VAŠE MIŠLJENJE
Zdrave navike
20.01.2021.
Zdrave navike

RAVAN I ČVRST STOMAK JE NEMOGUĆA MISIJA? OVI SAVETI ĆE PROMENITI VAŠE MIŠLJENJE

20.01.2021.

Ako je stomak vaša problematična zona, ne samo kada govorimo o gubitku kilograma i viška masti, već i o definisanju trbušnjaka, treba da znate da niste sami. To je naročito slučaj sa ljudima koji su već izgubili višak kilograma, ali su još uvek daleko od ravnog i čvrstog stomaka.

Pitate se da li je, uprkos tome što redovno radite trbušnjake i različite varijacije planka, zaista toliko teško imati ravan stomak ili vi prosto nešto radite pogrešno? Evo nekoliko stvari koje treba da znate pre nego što pređemo na konkretne savete.

  • Fokusiranje samo na stomačne mišiće tokom treninga može biti kontraproduktivno. Što ste više opterećeni stomakom, osećaćete manje samopouzdanja po pitanju svog tela, bez obzira na to koliko kilograma imate. Počnite sa ponovnim postavljanjem svojih ciljeva. Fokusirajte se na zdravije izbore koji će vam dugoročno doneti rezultate i vaš core učiniti čvrstim i stabilnim, što je od izuzetne važnosti tokom svih, pa i svakodnevnih aktivnosti.
  • Pravite razliku između nadutosti stomaka i masti na stomaku. Prosto je nemoguće da očekujete da imate ravan stomak 24/7. Čak i ako izgubite mnogo masti u vašoj abdominalnoj regiji, primećivaćete razlike u nadutosti stomaka u toku dana. Potpuno ravan stomak nikada nije, niti će ikada biti "prirodna pojava" na vašem telu.

Da li vaš stomak može za kratko vreme postati ravan i čvrst?

Potrebno je mnogo posvećenosti i samokontrole da biste imali ravan i čvrst stomak. Kada to kažemo, ne mislimo samo na redovne treninge, već i na ishranu i na zdrav način života. Vaš stomak neće nestati preko noći i nemojte misliti da će se to čudo desiti.

A da biste sprečili nadutost u stomaku, izbegavajte namirnice kao što su žitarice, kupus, karfiol i drugo povrće koje može izazvati taj osećaj, ali i mlečne proizvode. To ne znači da ih treba potpuno izbaciti iz ishrane, samo kontrolisati njihov unos.

4 ključna saveta za ravan i čvrst stomak

Fokusirajte se na intenzivne treninge za celo telo

Gotovo je nemoguće definisati trbušnjake ukoliko radite samo vežbe za tu grupu mišića, dok su preko njih nataložene masne naslage. Mnogo je bolje da se fokusirate na intenzivnije vežbe za celo telo koje istovremeno uključuju više grupa mišića. Rezultat će biti više sagorenih kalorija i gubitak suvišnih masti.

Imajte na umu i to da treninge visokog intenziteta (HIIT) ne morate da radite satima da biste postigli rezultate. Pola sata intenzivnog treninga (u nekim situacijama i manje) sasvim je dovoljno da ubrzate svoj metabolizam i sagorite višak kalorija i masti.

Ojačajte core (centralni stub)

Tzv. centralni stub ili core predstavlja oslonac našeg tela i od neizmerne je pomoći prilikom svakog treninga. Jak i stabilan core je ključan i za trkače, pa smo u jednom od naših prethodnih blogova pisali o vežbama stabilizacije koje su im neophodne.

Možda najbolja vežba da ojačate svoje core jeste plank. A onog trenutka kada ojačate core, primetićete kako ste i vi jači! Bićete u boljoj formi za sve druge treninge i aktivnosti, jer je reč o delu tela koji doprinosi boljem balansu. Plank se preporučuje i za jačanje mišića leđa i grudi, ali i mišića nogu, koje su takođe aktivne tokom izvođenja te vežbe.

Neka vaš cilj bude da na svakom treningu uradite neku varijaciju planka, jer ćete tako najbolje osetiti kako vaši abodminalni mišići jačaju, a imaćete i više samopouzdanja.

Izbegavajte alkohol

Verovatno smo u ovom trenutku od vas dobili ono poznato „buuuuuu“. Uprkos tome nećemo posustati, jer je ovo jedan od ključnih načina da imate ravan stomak. Ne samo zbog toga što je prepun suvišnih kalorija, već i zbog toga što oslobađa višak estrogena, alkohol je jedan od glavnih razloga zašto ne možete da postignete željene rezultate. Zbog toga unos alkohola svedite na minimum.  

Vodite računa o svojim navikama u ishrani

I vaše navike u ishrani su ključni faktor da li ćete imati ravan i čvrst stomak. Evo nekoliko koraka koje treba da preuzmete:

  • Odreknite se kupljene i brze hrane, večera iz mikrotalasne, čipsa, gaziranih sokova i nezdravih grickalica... Sve ove namirnice prepune su veštačkog šećera koji može samo štetiti vašem organizmu.
  • Jedite što više voća, povrća, namirnica koje su bogate vlaknima i proteinima. Svako vaše omiljeno jelo ima svoju zdravu zamenu, pa malo istražite i napravite ovu važnu promenu za vaš organizam, ali i vaše telo.
  • Pijte što više vode. Hidriranost sprečava nadutost u stomaku i pomaže ubrzavanju vašeg metabolizma.

Još jedan savet umesto zaključka

Ravan i čvrst stomak nije nešto što se postiže preko noći, ali sigurno nije i nemoguća misija. Pre nego što donesete odluku koji rezultat želite da postignete, budite spremni da potpuno promenite i način ishrane, ali i svoj stil života. Pijte što više tečnosti, izbegavajte alkohol i grickanje između obroka, redovno trenirajte. Vremenom će vaše samopouzdanje rasti, a vaše telo biti snažnije i izgledati zdravije.

I ne zaboravite, kompletnu opremu za vaše treninge kod kuće ili u teretani možete pronaći u našim prodavnicama ili naručiti online.

Sport Vision tim

Slični članci

22.
Nov.
Zdrave navike
Koje su prednosti planinarenja i zašto je ovo aktivnost koju svako od nas teba da uvrsti u svoju svakodnevicu, pročitajte u nastavku teksta.
12.
Apr.
Zdrave navike
"Samo da smo zdravi", rečenica je koju poslednjih godinu dana sve češće čujemo. Da bismo to i postigli, treba da (naučimo da) vodimo računa ...
13.
Jul.
Zdrave navike
"Po jutru se dan poznaje" i zato ovih pet aktivnosti treba da uvedete u svoju jutarnju rutinu kako biste imali najbolji početak dana.
28.
May.
Zdrave navike
Redovno praktikovanje joge i meditiranje mogu vam pomoći da postignete savršen balans i iz svog tela otklonite napetost koju osećate. Ovo su vežbe koj...
29.
May.
Zdrave navike
Sve počinjemo ponedeljkom – dijetu, trening, odlazak u teretanu. Ponedeljkom primenjujemo nove životne odluke koje smo doneli – da budemo fit, da...