Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

plaćanjem Banca Intesa karticama

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Kreditnim karticama BANCA INTESA platite na 9 rata

za sve porudžbine iznad 6000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Postani deo našeg tima

Pretraži sajt
AKO NE SADA, KADA? SUSTAINABLE PRIČA BRENDA NEW BALANCE
AKO NE SADA, KADA? SUSTAINABLE PRIČA BRENDA NEW BALANCE
Ecovision
22.09.2021.
Ecovision

AKO NE SADA, KADA? SUSTAINABLE PRIČA BRENDA NEW BALANCE

22.09.2021.

Brend New Balance se već neko vreme nalazi u jedinstvenoj sustainable misiji, koja ima za cilj da do 2030. godine, korišćenjem biorazgradivih materijala u dizajnu proizvoda i prelaskom na obnovljive izvore električne energije, doprinese zaštiti i očuvanju životne sredine.  

Reciklirani poliester i preforirana koža su, prema mišljenju stručnjaka brenda, dva najveća pokretača klimatskih uticaja. Preforirana koža zato što smanjuje uticaj na životnu sredinu, a naročito na kompletan lanac ishrane, dok reciklirani poliester doprinosi redukciji korišćenja fosilnih goriva.

Tome treba dodati i ciljeve brenda da do 2025. koristi 100% obnovljive električne energije unutar svojih pogona i poslovnih prostorija, da iz proizvodnje potpuno eliminiše korišćenje štetnih hemikalija, količinu đubreta na deponijama u fabrikama svede na nulu i smanji redukciju ugljen dioksida za čak 30%.

KAKO JE POČELA NEW BALANCE SUSTAINABLE PRIČA?

Kvalitet je deo porekla brenda New Balance. Vođeni inovacijama i potrebom da neprestano uče, njegovi dizajneri nastojali su da svetu ponude kvalitetan i, pre svega, dugotrajan dizajn svih proizvoda.

Vremenom je portfolio brenda bivao bogatiji modelima izrađenim od preforiranih materijala, sa sve većim fokusom na biorazgradivost i reciklažu. Tako je započela saradnja sa kompanijom The Renewal Workshop, koja ima za cilj povećanje proizvodnje broja modela koji će biti pogodni za restauraciju i reciklažu jednom kada im prođe “rok trajanja”.

 

GREEN LEAF (ZELENI LIST) KAO OZNAKA NEW BALANCE SUSTAINABLE PROIZVODA

New Balance Green Leaf standard postavljen je kako bi se u proizvodnji New Balance garderobe koristili isključivo preforirani materijali, što znači da sadrže najmanje 50% recikliranog ili organskog sastava.

Uvođenjem tog standarda u proizvodnji, kupcima se olakšava potraga za eco-friendly proizvodima. Čelnici brenda žele da njihovi kupci budu ponosni zbog toga što su odabrali New Balance, ne samo kada govorimo o dizajnu i kvalitetu proizvoda, već i zbog materijala koji su korišćeni u njihovoj izradi.

Cilj je jednostavan i jasan – stvaranje kvalitetnih proizvoda koji će biti u potpunoj harmoniji i ljubavi sa prirodom!

MATERIJALI KOJI PODRŽAVAJU SUSTAINABLE PRIČU

Materijali mogu biti eco-friendly na osnovu svojih fizičkih karakteristika (npr. reciklirani poliester) ili na osnovu iskustava koja su stečena korišćenjem sustainable izvora (kao što je to slučaj sa Better Cotton-om).

Korišćenje eco-friendly materijala i vlakana jedan je od najboljih načina da se priča o zaštiti životne sredine uspešno sprovede. Zbog toga je fokus u proizvodnji New Balance modela usmeren na tri tipa materijala – poliester, kožu i pamuk – i za njih je pronađena adekvatna, ekološki prihvatljiva zamena. Prema rečima čelnika brenda, do 2025. koža i pamuk biće zamenjeni njihovim preforiranim varijantama, dok će 50% poliestera biti reciklirano.

Reciklirani poliester

Poliester je jedan od najčešće korišćenih materijala, zbog toga što je neverovatno fleksibilan i prilagodljiv. Međutim, poliester nastaje korišćenjem fosilnih goriva i zahteva veoma detaljnu i invazivnu obradu kako bi se koristio na patikama i garderobi.

Reciklirani poliester izrađuje se od recikliranog plastičnog otpada. Njegovim korišćenjem smanjuje se upotreba fosilnih goriva, on zahteva manju količinu vode i energije, i prerađivanje plastičnog otpada koji bi se u suprotnom zadržavao na zemlji ili u vodi.

Preforirana koža

Koža je materijal koji je besprekoran za modelovanje, kvalitetan je, pruža neverovatan komfor... Ali, korišćenje prirodne kože za obradu i izradu obuće i odeće, direktno utiče na kompletan lanac ishrane, a samim tim i na životnu sredinu.

Zbog toga je eco-friendly cilj brenda New Balance da do 2025. godine potpuno pređe na preforiranu kožu i njoj adekvatne, biorazgradive alternative.

Preforirani pamuk

Pamuk je materijal koji se koristi više hiljada godina. Njegova obrada zahteva upotrebu velike količine vode i hemikalija. Zbog toga New Balance u izradi garderobe koristi preforirani pamuk, koji može biti tzv. Better Cotton, reciklirani ili organski pamuk.

Do 2023. godine, dizajneri brenda će sa klasičnog potpuno pređi na preforirani pamuk.

Ovo je samo deo eco-friendly materijala koji se koriste u izradi New Balance proizvoda!

AKO NE SADA, KADA?

New Balance sustainable priča već ubira svoje plodove širom sveta.

U Japanu, New Balance u svojim prodavnicama nudi mogućnost popravke patika. Na godišnjem nivou, modelari brenda poprave između 3.500-4.000 pari patika. Cilj je da se u narednom periodu taj program proširi na globalnom nivou.

Brend je započeo saradnju sa The Renewal Workshop, vodećim provajderom cirkularnih rešenja za izradu obuće i garderobe, kojim je ušao u priču izrade garderobe od materijala koji se mogu reciklirati i ponovo koristiti. Cilj je da se time smanji otpad i obnavljaju zalihe, što će ovu planetu učiniti mnogo boljim mestom za život.

Veliki broj New Balance šopova u Americi donira patike koje nisu previše oštećene nošenjem, lokalnoj organizaciji Soles4Soles, koja pomaže deci bez krova nad glavom. Na taj način brend daje dvostruki doprinos kako lokalnoj, tako i globalnoj zajednici.

New Balance je svesrdno podržao i naš projekat EcoVision, pa se modeli izrađeni od recikliranih materijala već sada mogu pronaći u našoj ponudi.

Više informacija o EcoVision projektu možete saznati u našim prethodnim blogovima, dok kompletnu EcoVision ponudu poznatih brendova možete pronaći u našim prodavnicama ili pogledati i naručiti online.

Sport Vision tim

 

 

Slični članci

21.
Mar.
Ecovision
Više od 120. zaposlenih u Sport Vision kompaniji zasadilo je 1000 sadnica hrasta kitnjaka na zaštićenom području Avale.
16.
May.
Ecovision
Učešće na 35. Beogradskom maratonu vam može doneti pogodnost za kupovinu u našim prodavnicama. Saznajte kako da, uz maratonski startni broj, os...
27.
Oct.
Ecovision
Brend adidas jedan je od prvih koji je započeo borbu za bolju budućnost! Brojnim inovacijama u izradi sportske obuće, odeće i opreme sprečeno je go...
20.
Sep.
Ecovision
Teren napravljen od 20.000 starih patika predstavljen je u beogradskom Bloku 70. 
06.
Jul.
Ecovision
Da li znate da, ako ne zatvorite vodu dok perete zube, iz slavine može oteći oko 11 litara čiste vode? Vreme je da to promenite. Evo kako.   
04.
Jun.
Ecovision
Pogledajte kako je protekla prva zvanična akcija organizovana u okviru našeg ECOVISION projekta.
28.
May.
Ecovision
Predstavljamo vam ECOVISION – projekat kojim naša kompanija nastavlja da pruža doprinos zaštiti i očuvanju životne sredine.
28.
May.
Ecovision
Da li ste znali da se svake godine proizvede 350 miliona tona plastike koja se vremenom pretvara u mikroplastiku i, ukoliko joj se ne stane na put, zavr&scar...
28.
May.
Ecovision
Move to Zero kampanja brenda Nike još jedan je društveno odgovorni projekat koji za cilj ima borbu protiv klimatskih promena i zašt...