plaćanjem Banca Intesa karticama

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Kreditnim karticama BANCA INTESA platite na 9 rata

za sve porudžbine iznad 6000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Trčanje
10.05.2022.

Pitali smo trkače − Boško Ćirković, Škabo

Ostalo je još nekoliko dana do najznačajnijeg trkačkog događaja na ovim prostorima. Ukoliko ste prethodnih meseci  vredno trenirali i pripremali se da istrčite maratonsku ili polumaratonsku deonicu, sigurni smo da sa nestrpljenjem iščekujete nedelju. S druge strane, 35. Beogradski maraton biće pravi izazov za one koji će se prvi put naći na stazi. Ako spadate u ovu grupu trkača, trebalo bi da obratite posebnu pažnju na brojne detalje i savete koji će vam pomoći da što uspešnije stignete do cilja.

 

Kako izgleda prvi susret sa maratonom i kako vam to iskustvo može promeniti pogled na svet, pitali smo Boška Ćirkovića, Škaba − dugogodišnjeg zaljubljenika u trčanje i učesnika na mnogim trkama. Pored toga, on je, kako sam voli da kaže − brižni otac maloletnog deteta i muž punoletne supruge, prijatelj svih pasa na planeti, osnivač i aktivista pokreta "Beogradski sindikat" i "Ultra trkač Srbija", tekstopisac, "sastavljač" i producent repa, autor 4 objavljene zbirke poezije, bivši kolumnista i urednik, diplomirani ekonomista... Sve to i još ponešto, u iskrenom pokušaju da (p)ostane čovek. 

 

Kako je zavoleo trčanje, koje su omiljene trke na kojima je učestvovao i gde pronalazi motivaciju za svakodnevne treninge, pročitajte u odgovorima koji slede u nastavku.

Zašto voliš trčanje?

 

Trčanje volim jer je vid treninga tokom kojeg izlazim na vazduh, ne stojim u mestu i mogu da razmišljam.

 

Kako se rodila ljubav prema ovom sportu i kada?

 

Trčanje sam zavoleo nakon prvog istrčanog polumaratona, 2013. godine. Oduvek sam sanjao završetak maratona, ali mi je samo trčanje bilo prilično dosadno. Tog dana sam shvatio da uopšte nije toliko „rđavo“. 

 

Kako je trčanje postalo tvoj način života i koje benefite imaš od istog?

 

Pokret je svačiji način života. Trčanje je jedna od varijanti kretanja. Čovek toga samo treba da se seti. Koristi od trčanja, kao i od svakog treninga koje sami odaberete i disciplinovano upražnjavate, jesu mentalna i fizička higijena i snaga.

 

Kako je izgledala tvoja odluka da istrčiš prvi maraton?

 

Završavao sam polumaraton 2013. kada me je Dalibor, danas moj prijatelj i trener, opazio, prepoznao i od srca bodrio. Sutradan mi je poslao mejl sa predlogom da napravimo grupu ljudi koju bi on spremao za Beogradski maraton sledeće godine. Kao što sam već rekao, to je odavno bio moj san. Usledio je legendarni odgovor: "Može, brate. Ja sam skroz u fazonu." I eto...

 

Kakav je bio osećaj pre i posle trke?

 

Pre trke sam, naravno, imao tremu. Prilikom prolaska kroz cilj sam ostao bez daha od uzbuđenja. Nakon trke sam bio preumoran, ali i prezadovoljan. 

 

Omiljena trka u kojoj si učestvovao?

 

Prvi polumaraton 2013, prvi maraton 2014, prva Trka samoprevazilaženja 2014, prvi Fruška Gora extreme ultra trail 2015 i Tor des Geants 2016...To su neke značajne tačke moje omiljene trke.

 

Gde pronalaziš motivaciju za trčanje?

 

Glavnu motivaciju za trčanje pronalazim u svojoj slabosti.

 

Najveći izazov sa kojim si se susreo od kada trčiš.

 

Najveći izazov sa kojim se susrećem svakog dana od kada trčim je Škabo pre nego što obuje patike za trčanje.

 

Da li si imao krize tokom trčanja i kako si uspeo da ih prevaziđeš?

 

Da, imao sam trčanje tokom kriza. Svaki dan se trudim da ga prevazilazim.

 

Glavni saveti za trkače koji planiraju da trče maraton.

 

Lagano, lagano, lagano... Pijte vode i pojedite nešto usput, čak i ako vam se čini da ne treba.

 

Tvoja preporuka patika za trčanje.

 

Bilo koje od kojih vas ne bole zglobovi nakon par nedelja poštenog treninga. Ja lično volim mekše.

 

Sport Vision tim

Trenutno nema komentara

Slični članci

05.
Aug.
2022.
Trčanje
Svi volimo leto zbog sportskih aktivnosti na otvorenom, ali šta raditi kada skala na termometru dostigne visoke vrednosti? Pronađite savete za trčanje...
15.
Jun.
2022.
Trčanje
Predstavljamo vam prvu iteraciju GEL-NIMBUS modela, Asics Gel-Nimbus 24 patike sa inovativnom tehnologijom srednjeg đona koja će promeniti percepci...