Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Kreditnim karticama BANCA INTESA platite na 9 rata

za sve porudžbine iznad 6000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Postani deo našeg tima

Trčanje
05.08.2022.

Kako da preživite trčanje na letnjim vrućinama

Leto uveliko traje. Subjektivni osećaj ovih dana – kao da asfalt gori. Vruće je ujutru, vrelo popodne, pretoplo za spavanje. Ove temperature od preko 30 stepeni su većini nas koji volimo trčanje nepodnošljive i čini mi se da lakše funkcionišemo na debelom minusu. Zimi se ugrejemo dok trčimo i generalno postižemo efikasnije rezultate, ali zato leti – šta da radimo onda kada je i u hladu pretoplo

Evo nekoliko osnovnih saveta za trčanje na letnjim vrućinama, koje i sama praktikujem ovih dana.

 

NE BUDITE LENJI – ODRADITE SVOJ TRENING ŠTO RANIJE UJUTRU

Moj prvi savet za letnje trčanje je da poranite na stazu. Šta to znači? To znači da do 8 ujutru treba da završite svoj trening. Jutra su najhladniji deo dana i potrebno ih je iskoristiti najbolje što možete. Posle 8 ujutru sunce kreće jače da greje, pa je samim tim dosta toplije, a oko 9 već bude prevruće. Zato obavezno poranite!
Druga opcija je noćno trčanje, ali ja nisam pristalica kasnih treninga. Prvo zato što su vazduh i beton mnogo topliji, jer su ceo dan bili izloženi direktnom suncu, a drugo – budimo telo onda kada bi trebalo da se smiruje i priprema za odmor.  Ne možete trčati ni u 8 uveče, jer je i tada toplo, već negde oko 10, što je, složićemo se, vrlo kasno.


NOSITE FLAŠICU SA SOBOM I OSTANITE HIDRIRANI TOKOM DANA


Drugi savet je da pijete dosta tečnosti, jer na taj način održavate telo hidriranim. Ne bi bilo loše da konzumirate pića koja su bogata elektrolitima i da u svakom trenutku sa sobom imate svežu limunadu i vodu. Nemojte dozvoliti sebi da osetite da ste žedni i onda odete na trčanje. Onog trenutka kada shvatite da ste žedni, tada ste već dehidrirali, a ako krenete na trčanje takvi, to može izazvati ozbiljne posledice. Zato kupite jednu flašicu i neka ona bude uz vas sve vreme. Potrudite se da flašicu napunite vodom bar četiri puta u toku dana i da pijete od ujutru do uveče.
Kada je u pitanju hidratacija tokom trčanja, bilo bi super da trasu organizujete tako da usput imate stanice sa česmom, a ukoliko to nije moguće, ponesite flašicu vode sa sobom. Tu vodu možete da pijete, ispirate usta ili da se poprskate. Prskanje vodom mi je omiljeni deo trčanja, jer se na taj način rashladim i hidriram kroz kožu, pa obavezno probajte i vi.

PRONAĐITE DEONICU KOJA JE PRAĆENA HLADOM 

Treći savet je da jurite hlad. To znači da se trudite da svoj trening radite na mestima gde je moguće naći barem malo hlada, a ako ste iz Beograda, moj savet su Zvezdarska, Banjička i Košutnjačka šuma. Jeste da će treninzi biti slabijeg intenziteta i da je trčanje više planinsko-brdskog karaktera, ali to je mnogo bolje nego da doživite toplotni udar na betonu. Čak i kada ste na asfaltu, potrudite se da vam kraj i početak trčanja budu u hladovini i da, ako pravite pauzu, to radite u hladovini kako biste pomogli telu da se ohladi.

BIRAJTE LAGANU GARDEROBU KOJA ĆE VAS ZAŠTITITI OD SUNCA

Možda i najvažniji savet je odeća za trčanje. Ne oblačite se previše i ne nosite tamne stvari koje privlače sunce. Takođe, bilo bi dobro da nosite kačket koji će vas štiti od direktnog zračenja. U ovaj segment mogu da uvrstim i negu u vidu kreme sa zaštitinim faktorom, jer iako trčite rano ujutru, sunce će vas verovatno „zakačiti“ i možete izgoreti. Zato je važno da se zaštitite pre izlaska iz kuće.

Ukoliko osetite glavobolju i mučninu tokom trčanja, obavezno se zausavite u hladovini i popijte rashlađenu tečnost, kako ne biste doživeli toplotni udar. Najvažnije je da vodite računa o svom zdravlju, zato pametno trčite!

 

Nela Bunčić @yugoslovenka
 

Trenutno nema komentara

Slični članci

15.
Jun.
2022.
Trčanje
Predstavljamo vam prvu iteraciju GEL-NIMBUS modela, Asics Gel-Nimbus 24 patike sa inovativnom tehnologijom srednjeg đona koja će promeniti percepci...
10.
May.
2022.
Trčanje
Ukratko o svojim maratonskim iskustvima, omiljenim trkama i izazovima trčanja, razgovarali smo sa Boškom Ćirkovićem, Škabom.&nbs...