OSTVARITE 5% POPUSTA NA PORUDŽBINU

plaćanjem Banca Intesa karticama

POZOVITE NAS BESPLATNO
CLICK & COLLECT

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

PLAĆANJE NA RATE

Kreditnim karticama BANCA INTESA platite na 9 rata

BESPLATNA ISPORUKA

za sve porudžbine iznad 6000 RSD

SINDIKALNA PRODAJA

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Trčanje
05.11.2019.

REČNIK TRČANJA - DA LI ZNATE ŠTA ZNAČI PEJSER, ŠTA SU INTERVALI I ZAŠTO JE ISTEZANJE VAŽNO?

Trčanje je osnova kondicije i sastavni deo fizičkih priprema u bilo kom sportu, a danas je sve popularnije i kao svakodnevna fizička aktivnost i vid rekreacije. Razlog tome je činjenica da je dostupno svima, bilo kad i bilo gde. Samim tim, potpuno je moguće prilagoditi ga individualnim potrebama svakog pojedinca.

Ukoliko ste početnik u trčanju, veoma je važno upoznati se sa njegovim osnovnim terminima kako biste bili sigurni da sve radite baš onako kako treba. Kapiteni adidas Runners Belgrade tima, koji se okuplja nekoliko puta nedeljno na posebno osmišljenim, besplatnim treninzima, Biljana Cvijanović i Aleksa Jovanović, ugostili su na jednom terningu našu uspešnu odbojkašicu Stefanu Veljković koja je nedavno sa reprezentacijom osvojila Evropsko prvenstvo, i zajedno sa njom, prošli kroz "rečnik trčanja" bitan za svakog početnika, ali i za one koji su već iskusni trkači.

 

Osnovni pojmovi u "rečniku trčanja" sa Stefanom Veljković

ZAGREVANJE 

Svaki trening počinje zagrevanjem u kome se laganim trčanjem postepeno podiže puls, ubrzava disanje i krvotok u mišićima. Deo zagrevanja je i dinamičko istezanje koje čine funkcionalne vežbe, a služe tome da se telo pripremi za napor koji će imati tokom trčanja.

PEJS/PEJSER

Pejs je brzina kojom trkač pređe jedan kilometar. Na primer: kada trkač prelazi 5 minuta po kilometru, kažemo da je to njegov pejs.

Pejser je trkač koji tokom treninga ili trke održava određenu, unapred zadatu brzinu i tempo. Njegova uloga je veoma važna jer ga tokom trke ili treninga prate ostali trkači kojima pomaže da uspešno dođu do cilja.  

INTERVALI

Postoji više vrsta treninga, a jedan od njih su intervali. Reč je o bržem delu treninga tokom kojeg se trče deonice različitih dužina, od 100 metara pa čak do nekoliko kilometara, uz ponavljanje određene distance više puta. Intervalni trening služi da se poboljša brzina trkača.

DUŽINE

Drugi tip treninga predstavljaju dužine. Njih još nazivaju i LSD, odnosno long slow distance. Kao što termin kaže, to je najduži spori trening kojim se zapravo radi na izdržljivosti i psihičkoj snazi trkača. Upravo te dve stavke predstavljaju najvažnije faktore u pripremi dugih trka kao što su polumaraton i maraton.

FARTELK

Fartlek je reč švedskog porekla i u prevodu znači "igranje brzinom". Fartlek predstavlja kombinaciju intervalnog treninga (promene brzine) i kontinuiranog trčanja. Osim što trčanje čini mnogo zanimljivijim, fartlek pomaže u razvijanju brzine ali i izdržljivosti.

TEMPO

Tempo je ugodno težak trening, neprekidnog trčanja u intervalu od 5 do 15 kilometara, istom ili za nijansu većom brzinom od tempa odnosno brzine trke koju trkač planira da istrči.

RASTRČAVANJE

Završni segment trkačkog dela treninga je rastrčavanje. Čini ga lagano trčanje kojim se postepeno hladi telo, spušta puls, smiruje disanje i iz mišića izbacuje mlečna kiselina koja se nakupila tokom treninga.

ISTEZANJE 

Istezanje dolazi na kraju treninga i predstavlja jedan od njegovih najvažnijih delova. Tada trkač, u stanju mirovanja, isteže mišiće zadržavajući se u određenom položaju 15 do 30 sekundi.

Bilo da ste početnik u trčanju ili već iskusni trkač, pogledajte ponudu adidas opreme za trčanje koja je dostupna u svim našim prodavnicama. 

Powered by adidas Running

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

29.
Jul.
2021.
Aktuelnosti
Sport Vision je već nekoliko sezona veliki prijatelj Fudbalskog kampa "Deki 5". Našu saradnju prepoznao je i svetski poznati brend...
21.
Jul.
2021.
Aktuelnosti
Učestvujte u našoj nagradnoj Instagram aktivaciji, jer najkreativnije čekaju super letnje nagrade.
21.
Jul.
2021.
Trening
Tropske temperature ne moraju nužno ograničavati bavljenje sportom.  Iskoristite svežije dane, kao i niže temperature tokom jutra i večeri i izdvojite b...
08.
Jul.
2021.
Aktuelnosti
Trendovi se menjaju, ali Air Max patike ostaju omiljene bez obzira na sezonu. Ovo su modeli koje želimo sada!
06.
Jul.
2021.
Ecovision
Da li znate da, ako ne zatvorite vodu dok perete zube, iz slavine može oteći oko 11 litara čiste vode? Vreme je da to promenite. Evo kako.   
30.
Jun.
2021.
Trendovi
Odaberite jedan od ovih kupaćih kostima i izgledajte ženstveno, elegantno i graciozno na plaži ili bazenu ovog leta.
22.
Jun.
2021.
U fokusu
Vreme je da svoju letnju kolekciju upotpunite baš ovim modelima. Imamo sjajne predloge za vas!
11.
Jun.
2021.
Fudbal
Po čemu će se ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu razlikovati od prethodnih i druge interesantne činjenice, pronaći ćete u ovom tekstu.
10.
Jun.
2021.
Košarka
Svetom i dalje odjekuje vest – Nikola Jokić je MVP NBA lige. Ovaj skromni momak iz Sombora još jednom nam je pokazao kako se postaje šamp...
07.
Jun.
2021.
Aktuelnosti
Prenosimo vam deo atmosfere sa 34. Beogradskog maratona.