Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

plaćanjem Banca Intesa karticama

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Kreditnim karticama BANCA INTESA platite na 9 rata

za sve porudžbine iznad 6000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Postani deo našeg tima

Pretraži sajt
ŠEST RAZLOGA ZBOG KOJIH OSEĆATE UMOR
U fokusu
28.09.2021.
U fokusu

ŠEST RAZLOGA ZBOG KOJIH OSEĆATE UMOR

28.09.2021.

Osećate se umorno, bezvoljno, nemate dovoljno energije za sve dnevne aktivnosti? Umor može da bude alarm za malokrvnost, hormonski disbalans ili neki drugi medicinski problem. Međutim, najčešće je posledica nezdravih navika koje se lako mogu ispraviti.

Umor sputava. Kupili ste nove patike za trčanje, ali odlažete da izađete na stazu? Nabavili ste ranac za planinarenje, ali vikende najradije provodite na kauču? Uhvatite se u koštac sa umorom, ne dozvolite mu da kvari vaše planove!

Evo nekoliko najčešćih razloga zbog kojih možete osećati konstantan umor, kao i korisni saveti kako da povratite životnu energiju.

UMORNI STE JER NEMATE STALNI RITAM SPAVANJA

Kada smo umorni, prvo pomislimo da smo neispavani. U tome ima istine, ali nam svakako nije potrebno previše sna da bismo se odmorili.

Ukoliko smo stalno neispavani, češće posežemo za hranom, pogotovo za šećerima, kofeinom i slatkim napicima, koji samo trenutno podižu energiju. Tako upadamo u zamku i postoji mogućnost da nam se odjednom nagomilaju neželjeni kilogrami.

Zdravom odraslom čoveku potrebno je između sedam i devet sati kontinuiniranog sna.

Dobar san donosi brzu obnovu organizma, brži metabolizam, bolje raspoloženje i vedrinu. Međutim, nije samo broj sati sna dovoljan kako bismo se odmorili. Važno je da odlazimo na spavanje u slično vreme i da to bude pre ponoći. Stručnjaci napominju da se tada naš organizam najbolje regeneriše i puni životnom energijom koja direktno utiče na kvalitet života.

Zato spavajte redovno, dovoljno dugo i dozvolite vašem telu da se odmori, a to će vam se svakako višestruko vratiti. Napravite plan spavanja. U početku će svakako biti teško dok se organizam ne navikne i ne ustali. Dajte svom telu vremena i budite strpljivi – prilagođavanje može da potraje i do dve nedelje.

UMORNI STE JER NE HRANITE ISPRAVNO

Ne jedete redovno? Trpite glad zbog manjka vremena, previše posla i konzumirate samo kafu u prepodnevnim satima? Pokušavate da utolite glad čokoladicom, gaziranim napitkom ili nekom grickalicom? Verovali ili ne, takve navike strašno iscrpljuju vaš organizam. U telu nam se brzinom svetlosti podiže nivo šećera, pankreas luči insulin u velikim količinama i, nakon kratkog vremena, ponovo se vraća osećaj bezvoljnosti i potreba da se ponovo “dopunimo“ novom energijom.

Prosti ugljeni hidrati su prazne kalorije. One trenutno utiču na hormon sreće i osećaj naleta energije, ali vrlo brzo sve nestaje, a umor se vraća udvostručen. Zbog toga morate da jedete redovno.

Imajte uvek pri ruci zdrave grickalice kao što su orašasti plodovi, sveže voće ili na štapiće iseckana šargarepa, keleraba i jabuka. Takva užina će vas zasititi i obnoviti vašu energiju. Osetićete sitost koja dolazi na duže staze.

Ne preterujte ni sa kafama, koje takođe samo trenutno donose nalet adrenalina i neophodne energije.

Istraživanja su pokazala da i banane ili mahunarke takođe utiču na našu pospanost, pa se njihova konzumacija preporučuje u poslepodnevnim satima.

Napravite plan ishrane. Pripremajte užinu kod kuće i nosite je sa sobom. Ne posežite za instant energijom!

OSEĆATE UMOR JER NE UNOSITE DOVOLJNO VODE

Svakodnevne glavobolje, premorenost i tromost često su posledica nedovoljnog unosa tečnosti. Bez dovoljne količine vode, nemoguće je sprovesti sve dnevne ciljeve glatko i bez prepreka. Voda je najbolji energetski pogon za naše telo. Treba je piti u manjim gutljajima, postepeno i tokom celoga dana. Ukoliko naše telo ne dobija dovoljnu količinu vode, metabolizam se usporava i mi postajemo usporeni, tromi i umorni.

Zbog toga pijte vodu, jedite namirnice koje su bogate vodom, pogotovo tokom toplijih dana. Nabavite praktične flašice za vodu koje možete svuda i uvek dopuniti. Vrlo brzo ćete shvatiti da voda unosi veliku količinu energije u našu svakodnevicu.

OSEĆATE UMOR JER NE VEŽBATE DOVOLJNO

Kada smo umorni, imamo potrebu da ležimo, da dremamo, da gledamo neki film ili seriju. Međutim, ležanje nije najbolji način da se odmorimo i obnovimo svoje izvore energije. Energiju obnavljamo kretanjem i vežbanjem.

Vežbanje ubrzava rad našeg srca, pokreće metabolizam, povećava mišićnu masu i pomaže nam da imamo bolji i čvršći san. Benfiti koje donosi vežbanje su nemerljivi, a dovoljno je samo 30 minuta dnevno. Pokušajte!

Predloge treninga možete pronaći i u blog sekciji na našem sajtu.

NE PROVODITE DOVOLJNO VREMENA NAPOLJU

Sunčeva svetlost je neiscrpan izvor energije i pokretačka snaga. Sunce nam daje vitamin D, utiče na naše raspoloženje i ukupno zdravlje.

Ne dozvolite da vas kišni jesenji dani i brži zalak sunca obeshrabre. Trudite se da svakoga dana provodite dovoljno vremena na vazduhu. Lagana šetnja ili trening u prirodi donose mnogo benefita. Modeli namenjeni outdoor akrivnostima ohrabriće vas da izađete napolje, čak i ako je mokro i prohladno.

IZBEGAVAJTE STRESNE SITUACIJE

Ovaj savet zvuči kao nemoguća misija. Međutim, ako se potrudite, sve je moguće. Svakodnevni stres utiče na nas. Čini nas neraspoloženim i iscrpljenim.

Naučite da ne primate sve k srcu. Naučite da prihvatite nepovoljne vesti ili neuspeh. Ne shvatajte sve previše lično. Prkosite stresu. Provedite slobodno vreme sa prijateljima i porodicom. Priredite sitna zadovoljstva i dozvolite sebi da se potpuno opustite.

Umor nije slučajan. On je splet loših navika. Zato punom parom krenite u borbu protiv umora i loših navika. Osećaćete se bolje, izgledaćete bolje i zračićete jednom sasvim novom energijom. Sve što učinite za sebe, dobrim će vam se vratiti.

Jesen je pravo vreme za nove odluke i nove planove! Zavirite u našu novu jesenju kolekciju i odaberite modele koji će vas podstaći da se pokrenete i počnete svoju „borbu“ sa umorom.

Sport Vision tim

Slični članci

01.
Aug.
U fokusu
Kao vodeći lanac za prodaju sportske obuće, odeće i opreme, sa više od 600 prodavnica u 13 zemalja regiona, neprestano smo u potrazi za kandidatima ko...
29.
Mar.
U fokusu
Proleće je pravo vreme za kupovinu novih patika. Zato krenite u potragu za svojim novim, omiljenim modelom i ne zaboravite da pogledate naš vodič...
17.
Mar.
U fokusu
Kao vodeći lanac za prodaju sportske obuće, odeće i opreme, sa više od 350 prodavnica u devet zemalja regiona,neprestano smo u potrazi za kandidatima ...
13.
Jan.
U fokusu
Kada kupujete zimsku jaknu, trebalo bi da znate nekoliko jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći u pronalaženju prave veličine. U ovom tekstu vam dono...
20.
Dec.
U fokusu
Sportske odluke su neke od najčešćih na spisku ciljeva koje planiramo da ostvarimo u Novoj godini. Kako pravilno da ih postavimo i kako da istraj...
05.
Dec.
U fokusu
Praznična euforija je počela, a sa njom i kupovina poklona. Ukoliko među vašim prijateljima i članovima porodice ima onih koji se bave ...
31.
Aug.
U fokusu
Saznajte više o jedinstvenom šoping iskustvu koje smo na našem sajtu organizovali u susret novoj školskoj godini. 
16.
Mar.
U fokusu
Da li ste znali da je odabir sportskog grudnjaka od ključne važnosti za vaše treninge? Pogledajte priču o novoj adidas BRA kolekciji i pronađite svoju...
04.
Mar.
U fokusu
Kako se jake žene nose sa svakodnevnim izazovima i šta je ono što ih pokreće, pročitajte u pričama koje slede u nastavku.
22.
Feb.
U fokusu
Vreme je da zauzmete teren, iskoristite šanse i preokrenete igru u adidas Predator Edge kopačkama i patikama za fudbal.