Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

plaćanjem Banca Intesa karticama

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Kreditnim karticama BANCA INTESA platite na 9 rata

za sve porudžbine iznad 6000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Postani deo našeg tima

Pretraži sajt
OSVEŽITE NEDELJU: DAN ZA NOGE U TERETANI!
OSVEŽITE NEDELJU: DAN ZA NOGE U TERETANI!
Trening
07.03.2024.
Trening

OSVEŽITE NEDELJU: DAN ZA NOGE U TERETANI!

07.03.2024.

U svetu fitnesa, konstantna potraga za savršenom rutinom često dovodi do izazova održavanja balansa između različitih aspekata vežbanja i usmeravanja pažnje na specifične vežbe koje targetiraju određenu regiju. Zaboravite na tradicionalan, dosadan plan treninga i uvedite malo uzbuđenja u svoj raspored sa izdvojenim danom u teretani koji će biti posvećen vašim nogama! Nedelja uglavnom predstavlja dan odmora, ali zašto ne biste uneli energiju i aktivirali se? Umesto da gubite vreme, uzmite stvar u svoje ruke i oživite nedelju tako što ćete se posvetiti dragocenim mišićima nogu. Izdvajanje jednog dana specifično za trening nogu ne samo da vam može pomoći u postizanju vaših fitnes ciljeva, već će dodati dozu uzbuđenja i svežine u vašu rutinu.

ZAŠTO TRENING NOGU?

Vežbe za noge nisu samo za profesionalne sportiste, čvrste noge poboljšavaju vaš izgled i pružaju osnovnu stabilnost i ravnotežu. Osim toga, aktiviranje velikih mišićnih grupa u nogama pomaže u sagorevanju kalorija, što čini ovaj trening savršenim dodatkom za one koji žele da održe zdravu težinu. Celo telo će vam biti zahvalno. Možda mislite da trening nogu nije toliko važan ili da vaše noge već izgledaju "dovoljno snažno". Pre nego donesete pogrešnu odluku, evo pet razloga zašto ne bi trebalo da zaboravite da posebno trenirate ovaj deo tela.

 

PET PREDNOSTI KOJE ĆE VAS MOTIVISATI DA POSEBNU PAŽNJU POSVETITE TRENINGU NOGU

1. Mnoge vežbe za noge angažuju više mišićnih grupa. Na primer, čučnjevi angažuju kvadriceps, hamstringse, gluteuse, unutrašnje i spoljašnje butine, naravno, ali takođe jako aktiviraju i vaš core! Osim toga, vežbe za donji deo tela ubrzavaju vaš puls, pružajući vam malo kardio treninga dok jačate mišiće - pravi saveznik u uštedi vremena.

2. Dobro istrenirane noge ne samo da vam daju jaka leđa i core, već vam pružaju i stabilnost koja će vam pomoći i u drugim sportovima.

3. Mišići nogu su najveća grupa mišića u vašem telu. Što ih više trenirate, to je potrebno više energije da ih pokrenete. To znači da bez obzira na aktivnost koju radite - bilo da je to opuštena šetnja ili intenzivan trening sa sopstvenom težinom - automatski ćete sagoreti više kalorija. Trening nogu takođe generiše veliki afterburn efekat.

4. Trening nogu sprečava bol u donjem delu leđa. Da li znate da bol u leđima često uzrokuju slabi stabilizirajući mišići? Možda ste čuli da vam trebaju snažni trbušni i leđni mišići kako biste sprečili bol u leđima. Međutim, postoji više od toga: ciljanim vežbama možete trenirati svoje gluteuse, fleksore kuka, kvadricepse i hamstringse, čime smanjujete rizik od povreda donjeg dela leđa. Ali ključ je pravilan položaj! Ako nepravilno izvodite vežbe za donji deo tela, definitivno možete povećati rizik od bolova u leđima i povreda.

5. Na kraju, ali ne manje važno: oblikovane noge su seksi. Plus, teško je raditi na nogama, a da pritom ne radite i na pozadini - što uopšte nije loše. Zapravo, da li ste znali da snažni gluteusi mogu pomoći u prevenciji povreda i poboljšanju ukupne sportske efikasnosti?

 

NOGE U FOKUSU - KOJE VEŽBE UKLJUČITI?

Kako je došlo vreme da uvedete promene u svoj fitnes režim, mi vam predlažemo nekoliko ključnih vežbi koje će doprineti oblikovanju i jačanju vaših donjih ekstremiteta.

Čučnjevi u Kurtsey Položaju: Ova elegantna varijacija čučnjeva cilja na unutrašnje i spoljašnje delove butina, pružajući vam izazov i oblikovanje istovremeno.

Klečanje i ustajanje: Ova dinamična vežba ne samo da jača vaše noge, već i poboljšava ravnotežu, što je ključno za opštu stabilnost.

Čučnjevi u stranu: Raznolikost je ključna, a ove vežbe ciljaju na lateralne mišićne grupe i doprinose oblikovanju celih nogu.

Mrtvo dizanje na jednoj nozi: Ova vežba jača zadnju stranu nogu i gluteuse, istovremeno poboljšavajući stabilnost kukova.

Skok čučnjevi: Unesite dinamiku u svoj trening sa skokovima čučnjeva - odlični su za sagorevanje kalorija i poboljšanje snage nogu.

Čučanjevi uz zid: Ova statička vežba angažuje sve mišićne grupe nogu i odlična je za izdržljivost.

 

HELANKE - UDOBNOST KOJA INSPIRIŠE NA AKTIVNOST

Vežbe za noge često zahtevaju raznolikost pokreta, od čučnjeva do iskoraka. Vežbanje je izazovno samo po sebi i nema potrebe da vas dodatno remeti nelagodnost zbog odeće koju nosite. Savršena odeća za ovu vrstu treninga su udobne helanke koje će vam omogućiti slobodno kretanje. Materijali koji se rastežu u četiri pravca prate svaki vaš pokret, omogućavajući vam da se fokusirate na trening bez ometanja. Helanke dizajnirane sa posebnim tehnološkim svojstvima, kao što je tehnologija upravljanja vlagom pružaju dodatnu podršku tokom intenzivnih vežbi. Ojačani šavovi, materijali koji dišu i specifični rezovi prilagođeni vrsti aktivnosti čine ih neophodnim partnerom u postizanju sportskih ciljeva. Svojim kompresionim svojstvima potpomažu protok krvi pružajući mehanički pritisak i time doprinose smanjenju grčeva, bolova i umora u mišićima, poboljšanju ravnoteže i fleksibilnosti. Pospešuju oporavak mišića, pa čak i performanse prilikom vežbanja.

One savršeno naglašavaju rezultate vaših napora, pa to postaje svojevrsna motivacija. Svaki pogled u ogledalo podseća na vašu snagu i posvećenost, čineći trening za noge ne samo zadatkom, već i ritualom samopouzdanja. Muškarci, ne ustručavajte se da iskoristite sve benefite ovog super komada za vežbanje. Muške helanke ili kako ih popularno nazivaju meggings (male leggings) privlače veliku pažnju i doživele su veliku popularnost u svetu sporta. Mnogi sportisti ih vole i rado ih nose, ističući da su važan deo opreme za trening. Obucite ih ispod sportskog šortsa za vežbanje, iskoristite sve benefite koje nudi ovaj funkcionalni komad sportske odeće i primetićete kako sve što je dobro vrlo brzo postaje navika.

 

Možete trenirati noge i kod kuće. Ukoliko vam ponestane ideja, isprobajte razne varijante čučnjeva kada na red dođe sledeći dan posvećen vežbama za noge. Uz adekvatnu sportsku odeću i opremu koja će podržati svaki vaš napor, otkrijte kako svaki korak postaje spoj snage, stila i samopouzdanja.

 

Sport Vision tim

Slični članci

20.
Mar.
Trening
Jedna od tema o kojima se često polemiše u fitnes industriji je kardio i gubitak masti. Ono što ljude uglavnom interesuje jeste da li je kardio...
09.
Jan.
Trening
Novu godinu često dočekujemo sa odlukama o promenama i unapređenju raznih životnih aspekata. Ako ste među onima koji su odlučili da se posvete zdravlju, evo ...
29.
Oct.
Trening
Pravilno održavanje sportskih grudnjaka osigurava njihovu dugotrajnost, a vama pruža podršku i komfor tokom aktivnosti. Investiranje u kvalitetne spor...
17.
Oct.
Trening
Fleksibilnost je važna jednako kao i vaša snaga. Fleksibilnost i mobilnost omogućavaju vašim tkivima i zglobovima da se kreću u punoj amplitudi...
10.
Oct.
Trening
Izgradnja mišićne mase zahteva trud, strpljenje i posvećenost. Ključ je u balansiranju plana treninga, ishrane i mentalne pripreme. Pametan pristup će...
19.
Sep.
Trening
Vraćanje obavezama najteže pada nakon letnjeg odmora. Sa vama ću podeliti nekoliko saveta kako sebi da olakšate povratak u uobičajenu radnu rutinu&nbs...
28.
Aug.
Trening
Bez obzira da li smo ranoranilac ili ipak ne, prvih par stvari koje uradite odmah nakon ustajanja imaju veliki uticaj na ostatak dana. U daljem tekstu ću nav...
15.
Aug.
Trening
Prevelika želja da postignemo određene ciljeve tokom treninga često dovodi do toga da prevazilazimo svoje granice ne obazirući se na iscrpljenost koja se ja...
20.
Jul.
Trening
Ukoliko ste tokom cele godine vredno radili na vašem izgledu, a sada je došlo vreme da napravite pauzu i odmorite se, evo nekoliko saveta kako ...
08.
Jun.
Trening
Bilo da ste solo vežbač ili timski igrač, bavljenje sportom na otvorenom pomoći će vam da održite motivaciju koja može nestati usled stalnog vežbanja u zatvo...