plaćanjem Banca Intesa karticama

Platite karticom online i preuzmite u prodavnici po vašem izboru

Kreditnim karticama BANCA INTESA platite na 9 rata

za sve porudžbine iznad 6000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Trening
19.10.2021.

TRČANJE ILI PRESKAKANJE VIJAČE, ŠTA NAJBRŽE DOVODI DO ŽELJENIH REZULTATA?

Svaka vrsta fizičke aktivnosti dovodi naše telo i duh u savršen balans. Redovno vežbanje doprinosi smanjenju masnih naslaga, gubitku viška kilograma, dovodi do regulisanja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, jača naš imuni sistem. Treninzi utiču na smanjenje stresa i pospešuju oslobađanje hormona sreće, endorfina i seratonina. Benefita je mnogo, ali su potrebni i disciplina, volja, vreme, doslednost i kontinuitet…

Patike za trening su spremne, ali kako odabrati efikasan kardio trening koji ne iziskuje ni mnogo novca ni mnogo vremena? Odgovor se krije u tekstu koji sledi.

VEŽBAJTE BILO GDE I UZ MINIMALNA FINANSIJSKA ULAGANJA

 

Zbog užurbanog načina života i nedostatka slobodnog vremena, uvek tražimo najjednostavnija rešenja koja su i najpovoljnija. Dva rešenja koja se logično nameću su trčanje ili preskakanje vijače. Ulaganja su minimalna, a rezultat koji se postiže posle samo mesec dana vežbanja je neprocenjiv.

Ukoliko je vaš izbor trčanje, potreban vam je par dobrih patika i staza, dok će vam za preskakanje biti potreban još jedan mali rekvizit – vijača. Sjajno je to što za oba tipa treninga mesto birate sami i svoj termin za vežbanje lako možete da uklopite u prenatrpani dnevni raspored.

I trčanje i preskakanje vijače spadaju u kardio treninge, ali se postavlja pitanje koja vežba je efikasnija u gubljenju viška kilograma i sagorevanju masnih naslaga? Odgovor može i da vas iznenadi!

 

TRČANJE ILI PRESKAKANJE VIJAČE – ŠTA JE BOLJE?

 

Stručnjaci su jednoglasni kada je u pitanju trčanje umerenog intenziteta. Ono jača srce, ceo kardiovaskularni sistem i pluća, pojačava izdržljivost i čini da se osećate energičnije tokom dana. Ukoliko želite da preoblikujete svoju figuru i smršate, uključite bar jednom nedeljno trening snage kako bi se lakše formirala mišićna masa. Zašto? Zato što treninzi snage pomažu u izgradnji, jačanju i oblikovanju mišića, a mišići učestvuju u sagorevanju kalorija.

Ako vam je važno da smršate, unos broja kalorija mora biti manji od broja kalorija koje trošite prilikom treninga (kalorijski deficit). Potrebno je sagoreti oko 3500 kalorija kako biste izgubili 500 g masti. To znači da je, ako želite da izgubite 1 kg nedeljno, što se smatra zdravim mršavljenjem, potrebno da eliminišete 500 kalorija dnevno smanjenjem unosa hrane, pored gubljenja onih koje ćete sagoreti tokom vežbanja.

Isto važi i za drugi vid kardio treninga, a to je preskakanje vijače. Za razliku od trčanja, vežbe sa vijačom spadaju u kategoriju treninga visokog intenziteta – HIIT, jer se vežbe izvode punim intenzitetom u kraćim vremenskim intervalima, te su efikasnije u sagorevanju masti.

HIIT trening podrazumeva veći broj ponavljanja istog pokreta koji gađa jednu grupu mišića. Vežbe se izvode u intervalu između 30 i 60 sekundi, nakon čega se prelazi na drugu vežbu, s tim da je pauza između njih veoma mala (do 10 sekundi). Tako se telo ne oporavlja potpuno, a puls se ne vraća u stanje mirovanja. Zbog brzog tempa i jakog intenziteta, masti se brže tope a mišićna masa povećava.

Da sumiramo, trčanje podrazumeva vežbanje sa stalnim povišenim otkucajima srca u dužem vremenskom intervalu, dok preskakanje vijače iziskuje brži tempo u naletima, što omogućava da sagorite kalorije u kraćem vremenskom periodu.

 

I TRČANJE I PRESKAKANJE VIJAČE JE BEZBEDNO I EFIKASNO

 

Trčanje je dostupno svima, doprinosi sticanju forme i ubrzavanju metabolizma. Ali ukoliko ste početnik, potrebno je da postepeno uđete u formu. To ćete postići najpre laganim trčanjem na kratkim deonicama, a potom povećavati kilometražu i tempo.

Postepeno sticanje kondicije je sigurna preventiva od povreda ligamenata i zglobova, dok istovremeno navikavate srce i mišiće na nove potrebe. Preporuka je da trčite jedan sat laganim tempom, tri do četiri puta nedeljno. Ukoliko vam je potrebna dodatna motivacija, stalno menjajte staze, kako vam trčanje ne bi bilo monotono.

I trčanje i preskakanje vijače mogu biti deo kondicionog treninga i zagrevanja. Preskakanje vijače doprinosi koordinaciji pokreta, održavanju ravnoteže, jačanju stopala… Aktivira mišiće listova, ruku, ramenog pojasa, jača ligamente i gluteus. Za njega je potreban jedan mali deo opreme, koji ne zauzima prostor, nudi mnoštvo mogućnosti i raznolikost u vežbanju – dupli preskoci sa skokovima unapred i unazad, trčanje u mestu, preskoci na jednoj nozi itd.

Pustite mašti na volju i postavljajte sebi nove izazove svakodnevno. Izazov je još veći ukoliko vežbate u paru! Vijača je sjajan rekvizit koji se lako pakuje u sportsku torbu i možete je preskakati bilo kad i bilo gde. Svakoga dana, bez izgovora!

 

VEŽBANJE I ZDRAVE NAVIKE KAO STIL ŽIVOTA

 

 

Loša fizička aktivnost ne postoji ukoliko se pravilno i bezbedno izvodi. Eksperimentišite. Menjajte vežbe. Bitno je da izaberete onu koja odgovara vašim potrebama i afinitetima i da u svojoj odluci budete dosledni. Fokusirajte se na zdrav način života kako biste se osećali bolje i srećnije.

Stvaranje zdravih navika znači svakodnevnu rutinu vežbanja koja podrazumeva redovnost. Trening i te kako može da bude zabavan uz malo kreativnosti. Upustite se u kolo stvaranja zdravih životnih navika i videćete da nije teško koliko se ponekad čini. Učinite svoj trening dinamičnim, zabavnim. Neka bude i kratak, ali efikasan. Nema odustajanja. Zdravlje nam je svima imperativ!

Dinamičnost i raznovrsnost u treninge možete uneti i sjajnom opremom za trening ili trčanje, koju ćete pronaći u našim prodavnicama ili naručiti online. U njoj možete vežbati bilo kad i bilo gde.

Sport Vision tim

Trenutno nema komentara

Slični članci

06.
Oct.
2022.
Trening
Sportske helanke u svetu urbanog sporta polako preuzimaju primat i postaju glavni izbor muškog dela ekipe. Iako ih mnogi zaobilaze u širokom lu...
15.
Sep.
2022.
Trening
Pamuk kao prirodni materijal najbolje prija vašoj koži, prozračan je, mekan i idealan za svakodnevno nošenje, ali svakako nije nešto u č...